Има ли разминаване между информацията, която Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подава към Световната организация за здраве на животните за броя на евтаназираните прасета и реално умъртвените? 

БАБХ: Свинете в Голямо Враново ще бъдат унищожени

В писмо на шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев до организацията става ясно, че към 3 август у нас са убити над 120 хил. прасета.

Впечатление прави един от свинекомплексите, този в Голямо Враново. Според БАБХ там са убити и загробени 28 028 животни.  

Припомняме, че в пика на чумата обаче собствениците на свинекомплекса поискаха отсрочка и още проби, което на практика означава, че няма как да са били убити всички тези животни. БТВ потърси коментар по темата от изп. директор на свинекомпелкса Вихрен Димитиров.

„Към момента евтаназираните животни са около 13 хил. от общо 28 хил. животни. Аз не съм чел такова писмо. Тук постоянно има лекар на БАБХ, който всекидневно подава информация и това не е нещо скрито. Ситуацията при нас е ясна, постоянно има лекар от БАБХ, постоянно има надзор“, каза Димитров.

Според земеделският министър Десислава Танева това е стандартна процедура.

„Безспорно комуникацията между световната организация и страната ни, се осъществява от БАБХ. Агенцията информира свтовната организация за всички заболявания, които влизат и са установени на нашата територия, като бройката на животните не е за евтаназирани, а за засегнати“, заяви Танева.


В документът обаче ясно се посочва, черно на бяло, че става въпрос за убити и загробени животни.


„Ще проверя това писмо, но това, което се докладва по принцип са засегнатите животни – тези, които подлежат на евтаназия. Категорично не сме подвели световната организация. Информацията, която даваме към нея не може да послужи нито за обезщетения, нито за финансова подкрепа на държавата. Просто дава информация дали у нас има влязло заболяване. Тези мерки и тази информация имат значение за референтната лаборатория, към която пращаме пробите“, заключи земеделският министър.

Междувременно евтаназията на животните в свинекомплекса в Голямо Враново беше възстановена преди дни. Земеделският министър Десислава Танева е категорична, че „правилата важат за всички“.

„Евтаназацията продължава, но това, което ние пледираме е, че диагнозата е сбъркана. Нашето искане е тези положителни проби, които са направени, да бъдат пратени в референтната лаборатория в Мадрид. Унищожени са контактните животни и около района. Повече от месец няма ход на заболяването и искаме диагнозата АЧС да бъде отменена“, каза от своя страна Вихрен Димитров.


„Ние сме получили искането. Това, за което говори господинът е директива от 2002 г., когато все още не се говори за АЧС в Европа. Тази директива дава възможност за дерогации при епизотии, като тук не говорим за АЧС, при условия на отделна биосигурност и изолиране на производствени помещения и нива на достъп до тях, да се получи дерогация за неевтаназиране на животни с отделна биосигурност. Директивата е стара, но е все още действаща.
Въпреки че ние, като становище сме ясно убедени, че няма как да се приложи, писахме писмо до ЕК, по отношение на засегнат свинекомплекс и дали това ще бъде приложимо, получихме отрицателен отговор.
Помощните комисии, които са с експерти от Европа също смятат, че това не може да се приложи и няма различни нива на биосигурност“, добави Десислава Танева.

 

Всички новини по темата вижте ТУК.