За следващата учебна година към Професионалната гимназия в град Мизия ще бъде разкрита нова паралелка по зеленчукопроизводство. Това стана ясно след заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Враца.

Бъдещи фермери с амбиции в производството на шафран

„Тази година Министерство на образованието определи целеви стойности за съотношение на професионалното образование към профилираното в област Враца (70 %) и целева стойност на STEM профилите и специалностите по професии (59 %). Област Враца продължава да бъде на първо място в отговор на очакванията средното образование все повече да се приближава към изискванията на бизнеса и целите на икономическото развитие", коментира Областният управител Малина Николова.

За новата паралелка е сключен договор за дуална форма на обучение, т.е. освен стандартната теоритична подготовка е предвидена и практическа чрез платени стажове при местни зеленчукопроизводители. Така младежите ще бъдат по-добре подготвени за практиката и по-лесно ще се реализират на пазара на труда.

„Област Враца е на първо място в страната с най-много училища, сключили договор за дуална форма на обучение – общо 9, което означава, че връзката бизнес- образованието е налице“, поясни началникът на Регионалния инспекторат по образование Галина Евденова.

Практиката в други европейски страни, в които този модел се прилага успешно – Германия, Швейцария и Австрия например, сочи намаляване на младежката безработица и играе важна роля в развитието на отделните отрасли. Това би било изключително полезно особено за най-бедния регион на Европа – Северозападна България.

В тази част на страната от години са типични високи нива на незаети в трудоспособна възраст, в това число и завършили образование младежи, които веднага след дипломирането си поради липса на свободни работни места не успяват да придобият трудов стаж и това ги прави неконкурентоспособни.

Предстои новата паралелка по зеленчукопроизводство да бъде одобрена от Министерство на образованието до края на месец март.