Всички фермери у нас – зърнопроизводители, млекопроизводители, животновъди са за протести, но на всички не им е ясно защо толкова набързо се скалъпиха тези 2 протеста, които ще се проведат днес и ще настояват да спре вноса на мляко и субпродукти от Европа, Македония и Китай. Само по себе това искане е невъзможно за изпълнение, тъй като България няма как да спре вноса на каквито и да било продукти от ЕС, а от там в момента идва млякото, тъй като се намираме в отворен общоевропейски пазар. Наложително е налагане на защитни мита, за страните извън ЕС. Но според фермерите това не е основен и единствен проблем на родното животновъдство.
 
Тази сутрин, в сутрешния блок на Нова телевизия, гост бе Андриан Цаконски. Направи впечатление как започна неговото интервю: “Министърът е единствения, който в момента казва истината, такава каквато е и се опитва да направи нещо”. Едва ли това мнение споделят като цяло млекопроизводителите.
 
Нито миналата, нито по-предната седмица се даваха сигнали за протести, за да може да се организират фермерите, да са единни в исканията си и действията. Някак много намирисва цялата работа, на опит да се покаже още веднъж колко са разединени фермерите, как нямат ясно формулирани искания и нямат общи действия.
 
Проблемите на сектора са ясни на всички – и на Министерството на земеделието, и на Министър Цветанов, и на млекопроизводители, и на млекопреработватели. И е време да се решават те, а не да се отправят в пространство неосъществими искания, които да служат за отвличане на вниманието посредством медиите.
 
Едно е ясно протести трябва да има, защото субсидии и държавни помощи още няма изплатени, защото пари по подадените проекти за закупуване на земеделска техника още няма, защото младите фермери напуснаха работа, за да се опитат да стартират свой бизнес и се чувстват излъгани от държавата, която повтаря на всички: “Скоро ще ги пуснем парите, имайте търпение!” Не нямаме – защото плащаме солени лихви, защото трябва да торим и сеем, защото искаме да живеем като европейски фермери. Но трябва да се действа организирано, ударно, с ясни искания за целия сектор, защото всички се в кюпа.
 
Както можеше да се очаква към момента няма нито един протестиращ млекопроизводител, земеделец или трактор не бе забелязан по пътя от София до Мизия в посока Ферибот Оряхово. По този път няма никакво движение на млекопроизводители, които се заканиха днес да блокират граничните пунктове по северната граница заради вноса на суровини за производство на млечни продукти. На Ферибот Оряхово също няма никакви протестиращи в момента. Протестът се предвижда да започне в 12 часа и да продължи до 18 часа, като се затвори Дунав мост, с режим на пропускане на всеки час.