Представители на Българската агенция по храните (БАБХ) разкриха и затвориха нелегален пазар на живи животни в покрайнините на Варна.
 
 
Акцията на контролния орган е проведена на 8 юли сутринта под Аспаруховия мост, съобщи бТВ. От години мястото е известно на жителите на региона като място, където се извършва такава търговия. При проверката инспекторите заварили десетки нелегални продавачи на животни и много животни в клетки. Търговците нямали разрешителни за извършване на дейността.
 
Когато инспекторите се появили на пазара за животни, част от собствениците се опитали да избягат. Други изоставили стоката си, а трети заявили, че животните не са за продан. На всичките собственици на животни са съставени актове.
 
Нелегалната търговия е особено опасни това лято във връзка с влошената епизоотична обстановка в страната. На 50 км от границата ни с Румъния в община Констанца е регистриран случай на африканска чума по свинете (АЧС), в Добричко миналия месец беше открито огнище на птичи грип, а в ямболското село Воден и в бургаското село Кости бяха обявени случаи на чума по дребните преживни животни.