Над 300 участници от цяла Европа, сред които основно млади фермери, както и политици, и заинтересовани лица в селското стопанство участват в Седмия европейски конгрес на младите фермери в Брюксел. Събитието се провежда онлайн, а Агри.БГ го излъчва на живо.

Присъединете се оттук, за да слушате с превод на български език


Близо една трета от десетте милиона европейски фермери са на възраст над 65 години. Този факт е едно голямо предизвикателство за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европа, която трябва да осигури нужните стимули и икономическа сигурност за привличане на повече млади хора в земеделието.


Това е и една от целите на европейския конгрес, който за поредна година показва добрите примери и успешните млади хора, заети в сектора.


Тази година България има достоен претендент за една от големите награди в конкурса. Това е Димитър Станчев. Той и съпругата му - Ралица, развиват стопанството си в село Индже войвода в Странджа планина. Двамата млади стопанисват и една от най-големите биологични пчелни ферми в Европа.


“Работим в почти всеки един сегмент в земеделието - от зеленчукопроизводство, през зърнопроизводство, пасища, животни, имаме и трайни насаждения, като обемът им е различен през годините, но е около 7000 дка”, каза за Агри.БГ Димитър Станчев, след като беше избран за победител измежду 14 други фермери от цяла България.

 


Тази година седмият европейски конгрес на младите фермери в Брюксел е посветен на справянето с последиците от пандемията от Covid-19 и приноса на земеделските стопанства в борбата с климатичните промени. Няколко са и категориите, в които фермери ще бъдат отличени:

„Най-устойчив проект“ за справяне с предизвикателствата, причинени от Covid-19 и/или за въвеждане на екологични практики в стопанството за борба с климатичните промени
„Най-добър дигитален проект“ за прилагане и разпространение на цифрови технологии и иновации в стопанството
„Най-добър проект за принос в развитието на селските райони“ за осъществяване на дейности, които допринасят за икономическото, екологичното и социално развитие на селските райони.

 

За конгреса

През 2015 г. българският евродепутат Владимир Уручев е посланик на Европейския конгрес за България и организатор на Националния конкурс за млади фермери. Конкурсът, който по традиция се провежда в Аграрен университет - Пловдив дава възможност на млади български земеделски производители да представят внедрени иновативни практики в стопанствата си.
 
През 2016 г. победителят в Националния конкурс - Петко Симеонов (млад фермер и производител на биологичен мед) успешно представи България в Брюксел и спечели Европейската награда за млад фермер с проекта си за дистанционно управление на пчелни семейства чрез интегрирана IT система.
 
Българското участие в Европейския конгрес през 2017 г. бе в лицето на младия фермер Рангел Матански, който представи семейната кравеферма в община Раковски и създадената от него организацията на производители в сектор “Животновъдство”.

През 2018 г. представил от страна на България в европейския конгрес беше Антон Тотев - той представи проект, посветен на иновациите и устойчивото земеделие: „Високотехнологична оранжерия с контрол на климата и автоматизирана хидропоника за производство на листни зеленчуци, жива салата и пресни подправки”. В оранжерията и в ябълковата му градина консумацията на вода за отглеждането на растения е сведена до минимум.

През 2020 г., с новия мандат на ЕП от 2019 г. - Асим Адемов успешно продължава да подкрепя инициативата за младите фермери. Той е поканен като съорганизатор на Шестото издание на Конгреса, заедно с Нуно Мело (Португалия), Херберт Дорфман (Италия) и Хуан Игнасио Зойдо (Испания). Тогава страната ни в конгреса представи Георги Мутафчиев. Той е от Банско, а проектът му бе за иновативен хранителен продукт (натурален пробиотик) – биосуроватка от козе мляко.

 

Агри.БГ пожелава успех и стиска палци на Димитър Станчев!