Районът около Велинград ще остане екологично чист – в него няма да се добива волфрам. Това е окончателното решение на Върховният административен съд (ВАС).
 
 
Магистратите отхвърлиха претенциите на фирмата инвеститор към регионалната екоинспекция в Пазарджик, която обяви, че разработването на волфрамово находище ще се отразило негативно върху околната среда и здравето на хората, съобщи БНР.
 
Намерението за добив на волфрам в района предизвика преди време протеста на жителите на Велинград и региона. Над 11 хиляди човека подписаха петиция срещу риска от замърсяване на околната среда в един от най-популярните български курорти. Сред протестиращите имаше също зеленчукопроизводители, животновъди и пчелари.
 
Съдът се съобразили с оценката върху въздействието на околната среда (ОВОС). В нея експертите бяха категорично, че е недопустимо да се извършва добив на волфрам в местността Грънчарица до Велинград, тъй като там се намират санитарно-охранителните зони на питейната вода, с която се снабдява градът.
 
Съдът отхвърли искането на фирмата инвеститор за отмяна на решението на Басейнова дирекция, с което са узаконени въпросните санитарни зони.