Агросекторът живо се вълнува от настъпилия нов програмен период за дотации, но за някои фермери, предимно дребни производители, това не е от съществено значение. Такъв е животновъдът Стефан Поптолев – не разчита на субсидии, изплаща кредити, не членува в асоциации и от дете обича животните.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР?

36-годинишният фермер от Панагюрище отглежда месодайни говеда – крави и овце, от различни породи над 10 години. Страстта му към животните пламнала още в детските години, когато помагал на дядо си. Днес той се чувства като сбъднал мечтата си, но идилята не е лесна.

„Само с животновъдството един малък фермер не може да се издържа”, заключава Стефан, който работи на друго място, за да успее да посрещне нуждите на семейството и да „обслужва” мечтата си. Късметлия е и че жена му помага. Когато е на работа, тя върши част от задълженията. И двамата обичат животните - това още повече ги сплотява.

Стефан Поптолев: Общо взето работя, за да мога да се радвам на фермата и в нея влагам изкараното. Това е занимание само са ценители, иначе не е рентабилно.

През последната година броят на животните му още е спаднал. Понастоящем животновъдът има около 30 овце, 12 крави и отделно от тях – телета и бик. Стопанството му се свива спрямо нуждите на местния пазар, на който предимно продава, но и заради високите разходи.

„Тази година извънредните помощи помогнаха, доволни сме. Иначе разходите се увеличиха тройно. Най-тежко е положението с фуражите”, коментира фермерът.

Стефан отглежда животните си смесено – оборно и пасищно. Има свои площи, но обработва и такива под аренда. Няма времето и ресурсите да участва в програми, сам си купува техниката, сам си намира пазара и не разчита на никого да го представлява на по-високо ниво. Единственото, което очаква, е намаляване на бюрокрацията за малки семейни ферми като неговата.

Купих сам техника на лизинг – трактор, балировачка... Твърде малък фермер съм, за да организирам проект по програма и да се вредя, от друга страна, аз и други като мен плащаме ДДС. Изплатил съм машините с хилядите ДДС по тях, защото нямам такава регистрация. А нямам, защото не е по силите на едно малко стопанство. Според мен би трябвало да има някакви облекчения в тази посока за фермерите, още повече когато не се ползва съфинансиране чрез субсидии”, заявява говедовъдът.

Въпреки трудностите Стефан Поптолев говори с умиление за своите животни, на които е дал и имена. „Не се отказвам, то си ми е любимото”, казва за финал животновъдът.