През миналата година у нас са преработени 91.6 хил. тона пресни плодове и 106.7 хил. тона пресни зеленчуци. Произведена е 64.7 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 84.4 хил. тона. 

Четете още: Черната златка се превръща в масов проблем за овощарите

 

С най-голям дял от преработените плодове са черешите, ябълките, прасковите и сливите, а при зеленчуците - доматите, пиперът и картофите. Това става ясно от данните на агростатистиката.

Преработените 91.6 хил. тона пресни плодове, са с 21.4% по-малко от предходната година. С най-голям дял са доставените от български производители – 45%, следват внос от трети страни – 23%. 12 на сто от доставените плодове са произведени от самите компании, които стопанисват 838 хектара градини. 

При зеленчуците спадът е доста по-малък – с 2.3% по-ниско производство спрямо предходната година. Българските производители са осигурили 85% от преработените зеленчуци, доставките от ЕС са 8%, а вносът от трети страни – 2%. От площите, стопанисвани от предприятията - 162 хектара, са доставени 3% от преработените зеленчуци. На ишлеме са преработени 2% от зеленчуците, уточняват от аграрното министерство. 

Вложените плодови концентрати и други междинни продукти са 6 826 тона, като най-много са количествата от череши, сливи и малини. При зеленчуците са използвани 8 358 тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 60% от тях са местно производство, 20% са доставки от ЕС и останалите 20% са внос. 

От домати е най-голямото количество зеленчукови концентрати и полуфабрикати – 4 710 тона, а от пипер са вложени в производството 1 069 тона и гъби 2 хил. тона. 

В страната са продадени 36.9 хил. тона плодови консерви, за страните от ЕС са изпратени 28.9 хил. тона, а износът за трети страни е 6.1 хил. тона. От зеленчуковите продукти в страната са реализирани 54.7 хил. тона, изпращанията за ЕС са 18.8 хил. тона, а износът е 7.3 хил. тона.