Три политически сили скочиха днес срещу проблемите на земеделието, които според тях се акумулирали лично от министър Мирослав Найденов. Днес пресконференции даваха СДС, БСП и "Обединени земеделци".

 

"Констатираме срив на доверието в ДФ "Земеделие" като институция", съобщи новият лидер на "Обединени земеделци" Петя Ставрева на обедна пресконференция.  От партията посочиха, че все повече фермери повдигат въпроса дали не могат да кандидатстват директно в Брюксел с проекти по Програмата за развитието на селата и селските райони. "Очакваме персоналните промени в ръководството на Фонда да доведат до реална промяна на провежданата политика и начина, по който работи Разплащателната агенция, за да окаже необходимата подкрепа на земеделските производители и на жителите на селските райони у нас", заявява политическото ръководство. Според тях новото ръководство на Фонда не трябва да допуска създаването на обръч от консултантски фирми около ДФ “Земеделие”.

 

Партията ще инициира създаването на Обществен съвет, в който ще бъдат поканени да участват експерти, представители на браншовите и неправителствени организации и на аграрната наука – за изработване на политики и успешни решения за развитие на агросектора и селските райони у нас.

 

На пресконференцията на столетницата по-късно следобед работата на министъра също беше подробно изкритукувана. БСП възрази срещу безпардонните му изявления в сутрешните блокове, където обикновено се оправдава или фокусира вниманието върху храните.

 

"Когато и да си тръгне Мирослав Найденов като министър, все ще е късно, ние неговата оставка сме я поискали много отдавна. Специално за тази седмица не планираме конкретни атаки към него. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в отговор на въпрос, свързан с твърдението на Мирослав Найденов за редуващи се атаки срещу него от страна на БСП и на СДС.

 

Станишев заяви, че има забавяне близо три месеца и половина на плащанията на земеделските производители. /бел.ред Всъщност различните плащания към бенефициенти се бавят много повече от посочения период./  „Това само по себе си е провал. Вместо милиард и сто милиона лева, които гордо стояха на фона на г-н Найденов и г-н Бойко Борисов, реалното плащане е само петстотин милиона лева. Пълен хаос в ортофото снимките, което доведе в резултат на управленски грешки на министъра до близо 30% припокривания от гледна точка на плащанията на земеделските производители. Възникват сериозни въпроси и обвинения към министъра на земеделието за покровителство, за натиск към фонд „Земеделие”, упрекна го Станишев.

 

Депутатката Корнелия Нинова, която замалко не бе "отстреляна" миналото лято от министъра в пленарната зала на Народното събрание, също се включи за да каже, че ако Мирослав Найденов въобще устиска до 1 Май, то би следвало веднага след това да хвърли оставката си в краката на Бойко Борисов. Тя смята, че той ще си замине, тъй като е подписал документа на зърнопроизводителите, в който са посочени ангажименти, които министърът и да се скъса не може да изпълни.

 

СДС също бяха недоволни от сутрешното участие на Мирослав Найденов в студиото на "Тази сутрин", където обясняваше какво и колко щял да изяде на Великден.  "Земеделският министър Мирослав Найденов е лъжец", извика пред журналистите Борис Марков, член на НИС на СДС и председател на предизборния щаб на партията.

 

"Нека да покаже документи и доказателства за икономически връзки между СДС и наранени интереси. Ако не го направи, той ще бъде доказан лъжец освен провален политик", каза Марков. Той окачестви като безкрайно некомпетентни изявленията на Найденов хората да се групират по 3-4, за да си купуват по едно агне.  Според СДС сега се очаква поскъпване на хляба и на агнешкото заради министерските раздумки с водещи на предавания. Марков каза, че всяка една стока, споменавана от министъра в публичното пространство, след това увеличава цената си.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Мирослав Найденов: Очаквам и БСП да започнат компроматната си война