През месец май бизнес климатът на европейския пазар на земеделска, градинска и комунална техника отчете положително развитие. Тази тенденция обаче не продължи през юни. Отлепването от дъното, както изглежда, няма да стане така бързо, както им се иска на мнозина. В момента общият индекс е -56 при скала от -100 до +100 пункта. Той е бил по-нисък за последните 10 години само през 2020 г. заради пандемията от коронавирус, информира Европейската асоциация на производителите на селскостопански машини (CEMA).

Грижите се за пчелите по иновативен начин? Кандидатствайте за награда

Най-голямо е разминаването между прогнозите за настоящата ситуация и бъдещата в сектор оборудване за животновъдството. Очакванията са силно положителни за бъдещето, а настоящата оценка за всички сегменти е -17 пункта. 

Производителите на трактори (индекс -74) и производителите на градинска и комунална техника (-84) продължават да имат негативни прогнози. Въпреки това не спират да постъпват нови поръчки на земеделска техника. Обемът им подсказва възходяща тенденция. Това е важен ранен индикатор, който дава надежда на участниците на пазара, че е достигнал вече минимума си. Като цяло очакванията за оборота са се вложили през юни спрямо май. Вижте още:

Най-големият земеделски дрон пръска по 380 хектара на ден

Очакваното подобрение на пазара за агромашини започна

Страната, в която скоро ще се продават по 1 млн. трактора на година