Има засилен интерес към селекцията на Добруджанския земеделски институт. Стопаните търсят не само пшеница, но и слънчоглед, съобщи гл.ас.д-р Христо Стоянов. Интересът на производителите към сортовете и хибридите, селектирани в научния център, е обусловен от сушата през последните години. 

Какво ще е времето през септември?

„Добруджа е типичен засушлив район. Фактът, че няколко поредни години след 2015 г. бяха малко по-влажни, не означава, че сме в район, който може да разчита на валежи. Затова селекцията, която ние правим, винаги минава през идеята за сухоустойчивост – било то продължителност на вегетацията, било то като архитектоника на самото растение“, подчерта гл.ас.д-р Христо Стоянов. Това се доказва и от резултатите през настоящата стопанска година след жътвата на пшеница.

От определени сортове са прибрани до 900 кг/дка.

„Средният производствен добив в Добруджанския земеделски институт е около 600 кг/дка. На нашите семепроизводни полета с най-високите категории семена стигаме до 850-900 кг/дка при някои от сортовете. Това са Пчелина, Корона, Мерилин, Калина, Косара, Никодим. Акцент поставяме и върху един изключителен сорт – Рада, който дори на масови полета даде добиви над 800 кг/дка. Като цяло отчитаме много висока продуктивност“, обобщи още селекционерът. 

Доказателство за пластичността и устойчивостта на засушаване е търсенето на семена от българска пшеница в съседна Турция. Към момента отново има заявки, съобщи директорът доц.Илия Илиев. На този етап са приготвени за есенната кампания близо 750 тона семена, от които вече са реализирани 150 тона. Към селекцията интерес има и от страни като Румъния, Северна Македония, дори Гърция. 

Един от факторите, които привличат земеделските стопани към добруджанската селекция, е икономическата ефективност на сортовете. Това е важно. "На практика с по-малко вложения те могат да получат добри добиви. Това е важно в прякото производство при днешните реалности“, категоричен е ученият. 

При слънчогледа селекцията включва хибриди от различни технологии, които отговарят на търсенията на стопаните за чисти полета и с различни видове устойчивост. Жътвата на маслодайната култура показва различни резултати в зависимост от това дали има локални валежи или не. В Добричка област има землища, в които от два месеца няма дъжд. В други преди около две седмици са паднали едва 15-10 литра/кв.м.