През 2020 г. площите с картофи ще се увеличат в ключови страни производители в ЕС в сравнение с година по-рано, информира East Fruit, позовавайки се на прогноза на Асоциацията на производителите на картофи в Северозападна Европа (NEPG).

ДФЗ изплати помощи на картофопроизводители за борба с вредители

По данни на асоциацията през тази година площите с картофи за консумация (с изключение на тези за производство на семена и нишесте) в Белгия, Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания ще се увеличат с 0,5% до 621 хил. ха. Трябва да отбележим, че площите с картофи в Германия и Франция през 2020 г. ще нараснат с 1-2%, а фермерите активно ще преминават от картофи за преработка към продукция за пазара на свежи продукти. Площите ще бъдат с 1% повече и в Белгия, като се очаква те да са средно с 2% по-малко в Нидерландия и Великобритания.

В сегашните условия на карантинни ограничения и свиване на търсенето на продукти от преработени картофи, подобен ръст на площите може да се определи като значителен, смятат представителите на NEPG. Още повече, че в сравнение със средния резултат за последните пет години, общите площи с картофи за консумация в тези пет страни през 2020 г. ще бъде със 7,6% повече.

Разрастването на площите в такъв сложен за отрасъла период е свързано основно с това, че фермерите не успяха да направят промени в своите планове след настъпването на кризата с COVID-19. Те предварително бяха поръчали посадъчен материал и бяха взели под аренда площи.

Колкото до перспективите за сезона, анализаторите от NEPG засега са предпазливи в прогнозите си, тъй като окончателният резултат от производството зависи най-вече от показателите за добив, а не от площите. Сухото време и сланите през пролетта вече се отразиха негативно и повлияха на очакванията на земеделските производители. Например картофопроизводителите в Германия заявиха проблеми с калибъра на картофите от ранните сортове.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Субсидии: Плащат 1,8 млн лв. на картофопроизводителите

Обвързана подкрепа – вижте окончателните ставки

ДФЗ: Теренните проверки започват от зеленчуците