Стимул за лек ръст с около 10-11 %  при разсаждането на тютюн от сортова група „Бърлей“ отчитат от Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010). 
 
 
Според НАТ-2010 това ще се дължи на цялостното изкупуване и изплащане на суровината от реколта 2016 г., както и изплащането на Преходната национална помощ за тютюн близо месец по-рано, спрямо миналата година.
 
Водещо място за сортова група „Бърлей“ по брой тютюнопроизводители, обеми на разсадени площи и произведени количества през последните десет години заемат стопаните от област Силистра. По-малко количества се отглеждат в Добричко, Шуменско, Разградско, Русенско и Търговищко на североизток, както и във Врачанско на северозапад и в района на Стара Загора в Централна България. 
 
 
От асоциацията предвиждат още до средата на месец юни да бъдат разсадени около 785 хектара от сортовата група, като обемът на производство да е приблизително 1373 тона.
 
„През последните 4-5 години тютюнопроизводителите от Североизточна България смело експериментират в преминаването  от „Каба Кулак“ към модерни сортове ориенталски тютюн „Катерини“ и „Гръцка Басма“ и то успешно. Наблюдава се заменяне на дребнолистни тютюни с едролистен „Бърлей“ и обратно. Освен това сезирам и еволюция в развитието на истинските производители на тютюна“, коментира Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент на UNITAB.