Обемите на износ на свинско месо на основните износители на свинско месо продължават да се увеличават през първото тримесечие на 2017 г., съобщава Лео Колби, консултант в AHDB. Цените остават твърди, което говори за постоянната сила на търсенето от страна на държавите-вносители, начело с Китай и Мексико, информира meatinfo.ru.

Очаква се увеличение на стойността на свинското месо

Данните от четирите основни износители – Бразилия, Канада, ЕС и Съединените щати, показват, че общата им търговия се е увеличила с още 11% през първото тримесечие на 2017 г. д 1,4 млн. т. Това е следствие на увеличението от 23% в годишно изражение през първото тримесечие на 2016 г.

От началото на 2015 г. търговията расте неуклонно. Показателят за 2017 г. възлиза на 513 000 т, което е нов ежемесечен рекорд и значително превишава средния показател от 375 000 т месечно през периода 2011-2015 г.



През първото тримесечие на 2017 г. световната износна цена на свинското месо отново се е покачила. Тази цифра средно е била с 10% по-висока, отколкото през нивото й година по-рано, достигайки 2,59 долара за килограм през март.

Средните износни цени за четирите страни са били много близки през март. От началото на 2017 г. не е имало никакви признаци за това, че износната цена на свинското месо от ЕС в значителна степен се е покачила, въпреки резкия скок на цените на свинското в Европа.

В годишно изражение износните цени на свинското месо на ЕС през първото тримесечие на 2017 г. са се увеличили с 11%, което контрастира на доста по-малкия ръст от 4% в САЩ. Това предполага, че Европейския съюз започва да губи част от своята конкурентоспособност пред другите доминиращи световни износители.