Ръст в броя на подадените еднодневни трудови договори отчита Главната инспекция по труда. От началото на годината до момента са заявени 131 700 броя образци на еднодневни трудови договори при 114 000 броя за същия период през 2018 г. Това съобщи за Агри.БГ Дина Христова, експерт в Инспекцията.

Помощ за трима фермери от Мугла след бедствие


По техни данни през 2018 г. Инспекцията по труда е предоставила 223 000 образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, т.нар. еднодневни трудови договори, на близо 9800 земеделски стопани. 


За сравнение през 2017 г. предоставените образци на еднодневни трудови договори са около 205 000 броя, заявени от 8000 земеделски стопани. 


От май 2018 г. се създаде възможност за предоставяне на еднодневни трудови договори за за 4 часа. През миналата година са заявени 17 580 броя образци за 4-часов работен ден.


Очакванията на Инспекцията е интересът към този вид договори да продължи, дори и да се увеличи.


„За земеделските стопани еднодневните договори са възможност за по-голяма мобилност на работната сила, за по-лесното наемане и освобождаване на голям брой хора за кратко време, защото тези договори не се регистрират в НАП, не се оформят заповеди за прекратяване, трудови книжки. В същото време, като наемат законосъобразно работниците си, те не рискуват да бъдат санкционирани с минимум 1500 лв., колкото е санкцията за работа без трудов договор. Наетите лица пък не губят право на социални помощи и обезщетения за безработица“, обясни Дина Христова.


Еднодневните трудови договори могат да се сключат и онлайн. Земеделците отчетоха този факт, като положителен, но след това отново споделиха, че имат проблеми. Въпреки това от Инспекцията са положителни.


„При всички случаи софтуерът много облекчи земеделските стопани, които вече могат да заявят договорите онлайн по всяко време на денонощието. Допълнително софтуерът позволява, веднъж въведени от земеделския стопанин, данни на наето лице, да се генерират автоматично при всеки нов договор със същото лице. Калкулатор изчислява автоматично и генерира в разписката, която е неразделна част от договора, сумите за осигурителни вноски и данък общ доход, които са за сметка на наетото лице, както и чистата сума, която трябва да му бъде изплатена“, каза още Христова.


Еднодневните трудови договори се използват само при обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Традиционно най-много еднодневни договори използват земеделските стопани, които отглеждат лозя, череши и маслодайна роза в областите Стара Загора, Хасково, Пловдив.