Търсенето на кредити от страна на агробизнеса расте. Това се потвърждава и от официалната статистика на БНБ. Все повече обаче се търсят алтернативи форми  финансиране извън традиционните банки. Сериозна заявка на пазара направи българската компания Агрион, която стана първата фирма, специализирана за управление на земя, която извън чисто търговските операции, отпуска и финансиране. “Разчитаме на експертизата си за пазара и гъвкавата търговска структура. Освен това познаваме проблемите на фермерите и арендаторите от първо лице. Всичко това ни дава възможност за адекватна оценка на обезпечението и съответно последващото му управление”, коментираха от мениджмънта на компанията. 
[news]

Моделът е нов за България и използва ниша, близка до банково кредитиране, но с разликата, че банките трудно приемат като обезпечение само земеделските земи на кредитоискателя. Така, ако производител иска да изтегли финансов ресурс по традиционния начин, ще трябва да ипотекира друг имот или материални активи, да заложи субсидии и т.н.. Затова от Агрион залагат като свое конкурентно предимство улеснената процедура за кандидатстване и усвояване. Не се изискват допълнителни залози или включване на съдлъжници, както и създаване на допълнителни сметки, застраховки и т.н, документите са много по-малко, обясниха експертите. 
 
През последните години аграрният сектор в България бележи значително развитие, като общият годишен обем и броят на отпуснатите земеделски кредити нараства. Този положителен растеж на агробизнеса отрежда на сектора водещо място в икономиката на страната. В същото време наблюденията на Агрион показват, че земеделският бизнес е оптимист за ситуацията си в момента. Над половината от арендаторите определят състоянието на бизнеса им като „по-скоро добро”. Повече от половината фермери обаче признават, че са имали нужда от средства за финансиране в последната година. Средната необходима сума е била около 600 000 лв. Като проблем при тегленето на кредити земеделците посочват твърде многото документи. Основното им изискване към кредита е той да се отпуска при изгодни условия и гаранция, че те няма да бъдат променяни, както й бързината, сочи още проучването на Агрион.  
 
“Предоставянето на повече финансови възможности за земеделските производители да модернизират стопанствата си, да разширят производствата си, да покрият текущите си нужди или да закупят земята, която обработват ще стимулира дългосрочните инвестиции в земеделието и развитието на модерен агробизнес с висока добавена стойност.  А от това печелят всички“, категорични са експертите. За последните две години компанията разви верига от офиси в 25 града в цялата страна като услугата кредитиране се предлага във всеки един от тях.