Износът на свежо и замразено свинско месо от ЕС бележи ръст от над 5% в годишно изражение, сочат данните на Евростат към август тази година. Изнесени са 169 000 тона, пише сайтът meatinfo.com.

Производството на свинско месо в Полша продължава да расте

Дънкан Уайът, водещ експерт в AHDB, коментира, че макар ЕС да е изнесъл повече свинско месо, износът в ценово отражение е намалял със 7% - до 362 млн. евро. Това се дължи на факта, че „световните пазари са под натиск в момента, оттам идва 12% понижаване на износните цени“.

Низходящата тенденция при износа на свинско месо от ЕС в Китай остава и през август. Доставките са намалели до 50 000 тона (-5%). В същото време доставките в Китай възлизат на 30% от общия обем на износа на свинско месо от ЕС.

Уайът отбелязва още, че ЕС засега не се е възползвал от търговската война между САЩ и Китай.

Тази възможност още не е материализирана, което се дължи на жестоката конкуренция от страна на бразилския продукт, обяснява експертът.

Доставките в Япония, която представлява най-важният пазар за ЕС в ценово изражение, са намалели с 1% - до 29 000 тона. В същото време налице е значителен ръст – с 41%, на износа на свинско месо на пазара на Южна Корея (до 15 000 тона).