Изследователи от Банката за генетични растителни ресурси (BRGV) в Румъния съвсем скоро ще могат да предоставят на производителите и потребителите нов вид трицветни чери домати. След 20 години работа усилията им ще бъдат възнаградени. Предстои те да получат патент. Новият сорт се казва Рапсодия (Rhapsody) и "обещава" производство от 7 килограма на насаждение. Може да достигне до пет метра височина в защитени пространства, съобщава Agerpres. 

Български селекционери пуснаха на пазара розови чери домати

Сортът е финализиран, чакаме патента, работим над 20 години по него, защото е получен чрез нова селективна техника, чрез междувидова хибридизация и кръстосване на някои видове домати, отбелязват учените. 

Новият сорт чери домати се предлага в три нюанса, със среден размер и с висока твърдост. Неговите плодове са кръгли и със специфичен аромат и вкус, отбелязват специалистите от BRGV. 

Това е домат тип Кумато, получен в банката, дадох му условното име „Рапсодия“. Плодът има три цвята, зелен, жълт и червено-кафяв, има три нюанса отвън, а вътрешността е кафява и много вкусна, казва Костел Винатору, директор на BRGV.

Новият сорт дава плодове с тегло между 20 и 40 грама. Растението се развива бързо и достига височина 4-5 метра в защитени места. На полето може да се очаква височина от 1,80-2,00 метра. 

Това е сорт, устойчив на основните патогени. След прибиране на реколтата плодовете се запазват много добре. Те имат малко семена. Производственият потенциал на растение е някъде между 4,5-7 кг в зависимост от начина на отглеждане, отбелязва още Винатору. 

Рапсодия ще бъде пуснат на пазара след получаване на патента и семената могат да бъдат възпроизведени и размножени от всеки фермер, който иска да отглежда домати.



Вижте още:

Отвори врати новата ферма за ягоди на Oishii, захранвана от слънцето

Китай одобри първата генно редактирана пшеница

Сорт слива с форма на сърце набира популярност