Производството на рапица се прогнозира да бъде съществено над миналогодишното, възлизайки на около 350 хил. тона. Това сочи актуалният ситуационно-перспективен анализ на есенниците на земеделското министерство.

Важните срокове през август

Към края на месец юни площите за реколтиране с рапица в страната са с над 13% повече спрямо отчетените година по-рано. Нещо повече, в резултат на благоприятните климатични условия през пролетта се очаква добивите да нараснат с около 20% на годишна база.

При сравнително ниско вътрешно потребление ръстът на рапичната продукция ще доведе до значително увеличение на износа през пазарната 2021/22 година. Тъй като производството у нас е предимно за експорт, изкупните цени ще зависят главно от развитието на световните пазари.

Изкупни цени на рапица 

Продукцията от рапица в България обикновено се реализира през първата половина на съответната пазарна година. Ето защо данни за изкупните цени са налични само за този период.

По данни на САПИ за периода юли – октомври 2020 г. рапицата се е котирала средно на 714 лв./тон. Това е повишение с близо 6% на годишна база, като влияние оказаха по-ниското предлагане в страната и по-високите международни цени. През следващите осем месеца до края на сезона не е отчетено изкупуване на рапица. 

Експортни цени на рапица в България и на международните пазари 

От началото на пазарната 2020/21 година експортните котировки на рапица на международните пазари се движат над нивата от предходната година. Основен фактор е засиленото търсене в Китай заради възстановеното свиневъдство.

Средно за периода юли 2020 – юни 2021 г. най-значителен ръст на годишна база се отчита при експортната цена на рапица в Канада – с 51%  до 554 долара/тон. В ЕС поскъпването на рапицата за износ е с 27% до 536 долара/тон, а в Украйна и Австралия – съответно с 19% до 496 долара/тон и със 17% до 507 долара/тон. 

Експортните цени на българската рапица се движат около тези в Украйна. Средната износна цена FOB на българско черноморско пристанище за първите десет месеца на 2020/21 година е 441 долара/тон, което с 5% повече на годишна база. Данните касаят периода до декември 2020 г., тъй като след това не е регистриран износ на рапица през българско черноморско пристанище.

Световно предлагане и потребление на рапица 

Прогнозата на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) от месец юли 2021 г. е за увеличение на глобалното производство на рапица с 3,3% до 74,1 млн. тона. Това се дължи основно на очакваното нарастване на продукцията в ЕС и Канада съответно с 4,6%, до 17 млн. тона и с 6,3%, до 20,2 млн. тона.