Рапичната паша на пчелите тази пролет е провалена в много региони на страната, алармират пчелари. Причината е в падналите в много райони на страната проливни дъждове, които са „объркали“ нормалния ритъм на работа на пчелите по това време на годината. За всички пчелари, които разчитат на паша от рапица, загубите ще са значителни, пресмятат от сектора.

 

Застудяването в средата на април и продължителните валежи се отразяват негативно върху пчелните семейства. Климатичните аномалии връщат пчелите с 2 седмици назад в развитието им, заяви в интервю за Фермер.БГ Младен Котларски, председател на Националната асоциация на пчеларите професионалисти и дългогодишен пчелар. Пчелините му са в Северозападна България, където валежите бяха и най-сериозни.

 

Котларски обяснява, че сега пчелните семейства са в период на най-бурен растеж. „Задачата на пчеларите по това време е да подготвят пчелните семейства да „създадат достатъчно армия“, за да могат да реализират успешно пашата. Затова усилията на пчеларите през април са съсредоточени в разпечатването на старите остатъци от мед, в подхранването на пчелните семейства“, обяснява Котларски.

 

Той допълва, че когато температурите падат нощем под 8 градуса, пчелите правят кълбо, в резултат на което се оголват краищата на питите. Котларски е категоричен, че от аномалиите сега не могат да се правят изводи за добивите на пчелен мед през 2014 г. „Пчеларите, които разчитат на паша от рапица, определено ще имат по-ниски добиви тази година.

 

Но природата има свои собствени механизми. Застудяването ще доведе, например, до по-късен цъфтеж на акацията – също с около 2 седмици, което ще позволи на пчелните семейства да се възстановят и да реализират добра паша от акация“, допълва Младен Котларски.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!