Дискусията за ранна или късна сеитба на различните култури, както и за използването на ранни или късни сортове няма поставена точка, тъй като поддръжниците както и на едната, така и на другата теория са категорични с ползите от тезите си. 

Дискусията при учените не спира. Единият вариант е сортовете да са ранни, защото така растенията усвояват влагата, слънцето максимално рано. Другата тенденция е да имаме сортове, които са с по-продължителна вегетация. Защото при подобни сортове има повече време за фотосинтеза, натрупва се съответно сухо вещество или биомаса“, коментира пред Агри.БГ доц. Валентин Косев от Института по фуражни култури в Плевен

С едногодишните култури, с които той работи и са най-популярни сред стопаните – полски грах и фий, всичко зависи от направлението, в което ще се използват културите. 

Когато е грах за зърно, предпочитаме рано да освободи площта, да се прибере зърното по-рано и да се избегнат проблеми. Когато сортът е с дълга вегетация, има едно интересно положение, изместват се фазите на цъфтеж и развитие на растението спрямо фазите на развитие на вредителите и те са принудени да се размножават на други места и в други култури. Така при сортове с по-дълга вегетация може да се избегнат пораженията от вредители“, каза още доц. Косев. 

По думите на специалиста възможността фермерите да избират по-ранна или по-късна сеитба зависи изцяло от идеята на производството. От своя страна, учените работят в посока създаването на подходящи сортове и за двете направления – с къса и дълга вегетация, за да задоволят търсенето. 

Опитваме се да се приспособим към търсенето и пазара. Искаме да селектираме различни сортове, които да са с различен срок на вегетация – ранни, средно ранни, късни. Ако постигнем поне 10 дни разлика, това ни устройва. В момента проучваме съществуващите сортове едногодишни бобови култури и използваме хибридизацията като най-естествен метод, за да постигнем нашите цели“, разясни още доц. Косев. 

Подкрепете независимата журналистика