Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ се радва традиционно на голям интерес от фермерите. Последният прием приключи на 30 септември, но в Агри.БГ продължават да валят запитвания кога ще е готов ранкингът.

Одобриха индикативния график на ПРСР за 2020 г.

Именно с този въпрос в средата на януари се обърнахме към Васил Грудев – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. Тогава той съобщи:

„До края на тази седмица ще приключи процесът, в който проектните предложения се интегрират в нашата система, за да можем да излезем с предварителен ранкинг. Той ще бъде качен в ИСУН, за да знаят бенефициентите коя е предварителната граница, над която ще подпомагаме проектите“, коментира шефът на Разплащателната агенция.

Той обобщи, че по подмярка 6.3 са подадени общо 2400 проекта, като наличният бюджет от 22 млн. евро ще стигне само за 1466 от тях.

От тогава минаха две седмици, а фермерите все още нямат информация какво се случва с техните проекти по подмярка 6.3. Това е така, не защото не знаят къде да я търсят на сайта на ИСУН, а защото още не е публикувана.  

Предвид на интереса от страна на фермерите, Агри.БГ потърси мнението на Фонда, откъдето отговориха, че все още работят по ранкирането на проектите и официална информация ще бъде качена на сайта им. Агри.БГ продължава да следи темата.

Междувременно в Индикативната работна програма на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е планиран нов прием по подмярка 6.3 за началото на тази година. Справка в ИСУН сочи, че той все още не е отворен. От него ще могат да се възползват само малки животновъдни стопанства, които ще си разпределят общо 6 млн. евро.