Да си дама в земеделието никога не е било лесно. И ако едни се фокусират върху трудностите, други ги смятат просто за неизменна част от пътя, който трябва да извървят, за да стигнат до желаната крайна цел.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

Такава е и Ралица Станчева - съпруга, майка на четири деца и фермер с нестихващ ентусиазъм и заразяваща мотивация.

“Не мога да кажа конкретно дали е трудно или лесно да си дама в земеделието, защото в нашия случай, то е ежедневие. В началото всички първи стъпки сме ги направили заедно със съпруга ми Димитър. Била съм рамо до рамо с него и при сеенето, и при подготовката на разсадите, и при пчелите. Абсолютно всяка стъпка сме изминали заедно. Днес моята работа е свързана най-вече с маркетинга и мениджмънта на различните производства, докато той е ангажиран заедно с нашите работници в производството”, каза пред Агри.БГ Ралица Станчева.

Семейното стопанство обхваща почти всеки един сегмент в земеделието - от  зеленчукопроизводство, през зърнопроизводство, пасища, животни, имат и трайни насаждения, като обемът им е различен през годините, но е около  7000 дка. Занимават се и с пчеларство, като се грижат за над 2000 кошера.

“Идеите ги обсъждаме заедно. Иновациите, които прилагаме са плод на много информиране за новостите в света на земеделието. Бих казала, че е приключение и е много интересно когато вървим рамо до рамо. Може би ако бях сама щеше да ми е много трудно и въобще нямаше да се занимавам с този сегмент, но се радвам, че нашия труд успявам да го промотирам”, добави още тя.

Трудности винаги ще има, но те са незначителни когато амбициите са толкова големи.

“Амбицира ни желанието да докажем, че е възможно да се развиваме в тази посока. Да докажем, че в България има какво да прави човек, за да се развива. Мотивира ни това, че много млади хора вземат пример от нас. Децата ни също са ни мотивация, защото се учат ежедневно да уважават труда ни и са навсякъде с нас”, каза Ралица.

Като най-трудно младата фермерка определи намирането на баланс между работа и удоволствие.

“Най-трудното е малкото време, което ни остава заедно, защото секторът изисква денонощна ангажираност. Въпреки това се стремим да прекарваме време заедно. Най-трудното е именно това - да съчетаеш задачите си и ежедневието с удоволствието”, заключи Ралица Станчева.