В изявление до медиите, ръководството на Държавен Фонд Земеделие ( ДФЗ ) късно днес публикува становище по повод исканите оставки във Фонда. Управляващите ДФЗ заявяват, че ще предоставят на Главния Прокурор сигнал относно всички факти и обстоятелства, които "недвусмислено сочат за умишлено забавяне избора на сертифициращ орган". Също така настояват  да се извърши проверка за наличие на умишлени действия или бездействия на длъжностни лица в МЗХ, които могат да увредят непоправимо финансовата стабилност на страната.

 

От ръковдството на ДФЗ допускат, че е възможно ситуацията да доведе до "финансова криза в страната, която неминуемо ще изкара още в първите дни, на който и да е кабинет, земеделците от страната на протест.".

 

По-рано днес изтече информация, че от своя страна министър Димитър Греков е дал на Прокуратурата ръководството на ДФЗ, след изнесена информация и интервюта в медии от страна на ръководството на ДФЗ. Днес от Прокуратурта потвърдиха това. "Министърът на земеделието и храните Димитър Греков е подал сигнал срещу Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в прокуратурата", съобщиха от държавното обвинение. На този етап от Прокуратурата не дават повече информация за какво се отнася сигналът.

 

Заради сигнала от страна на ДФЗ за риск към финансовата стабилност на страната и предстоящи протести, освен Прокуратурата в сагата между МЗХ и ДФЗ, се очаква активно да се включи и ДАНС, съобщиха за Фермер.БГ запознати с кризисната ситуация в двете земеделски ведомства.

 

Ето и пълният текст на изявлението на Ръковдството на ДФЗ, което излезе късно тази вечер и публикуваме без редакция :

Уважаеми представители на медиите!

 
Свидетели сме на безпрецедентни и несъстоятелни атаки срещу ДФ „Земеделие”, които през последните дни придобиха уродлив вид в опитите да бъде уронен, както престижа на ръководството, така и на цялата администрация на фонда. Оказва се, че в последните дни на това ръководство на МЗХ най-големият проблем са оставките на ръководството на фонда, а не избор на сертифициращ дейността ни орган, липсата на който ще постави бъдещите правителства „на колене” с огромна „дупка” в републиканския бюджет и ще остави без всякакви средства земеделските стопани за години напред!
 
Ръководството на МЗХ проваля две процедури по избор на сертифициращ орган и е на път да провали трета такава, за което ще предоставим всички решения на КЗК и Върховния административен съд.
 
Подмолни слухове и лъжи се сипят върху ръководството на фонда от няколко месеца, но през последните дни стана ясно, че зад тях стои и лично земеделският министър Димитър Греков. Дни преди края на мандата на сегашното правителство се правят отчаяни опити с всички средства да бъде отстранено ръководството на фонда и да бъде назначено ново, с което заинтересовани кръгове да обезпечат влиянието си през следващите няколко месеца върху единствената разплащателна агенция в България, която продължава да се разплаща европейски средства към земеделски производители и общините.
 
След неоснователно поисканите ни от земеделския министър Греков оставки, без ясни аргументи и факти, ръководството на ДФЗ се защити пред обществото и аргументирано и с факти вече изложи част от предполагаемите причини за атаката.
 
В отговор на това, заинтересовани кръгове,  като използват лично министър Греков, днес направиха пореден опит да ни оклеветят като разпространят в публичното пространство неверни факти.
 
Национален ежедневник днес публикува персонифицирана информация от бенефициент, който твърди, че проектът му е блокиран заради поискан подкуп. С това на практика ни се дава възможност чрез един частен случай да обясним истината за натиска и спънките, пред които сме били поставяни в хода на изпълнение на служебните ни задължения.  
 
По въпросът за проекта на г-н Азис Азис от Търговище, който лично и директно ни обвинява в корупция, сме длъжни да обявим следните факти:
 
Заради нередности проект За изграждане на птицеферма по мярка 121 на фирма «КВИНС АГРО И СИЕ» СД по искането му е постановен отказ за финансиране още през 2011 година, по времето на министър Мирослав Найденов, когато директор на фонда е бил г-н Румен Порожанов. Отказът е заради редица несъответствия в документите по проекта, включително липса на разрешително за птицевъден обект, каквото е изискването по Наредбата на МЗХ.
Отказът на ДФЗ е обжалван още токава, но министър Мирослав Найденов го е потвърдил като коректен със свое писмо от 27.10.2011 г. В последствие отказът на ДФЗ е обжалван и пред служебният министър на земеделието- Професор Иван Станков, като и той е потвърдил отказът на Фонда като коректен със своя заповед от 26.04.2013г.
Двама министри са потвърдили със заповеди отказът на ДФЗ. Заповедите им са влезли в сила, но не са обжалвани по съдебен ред пред Административния съд, каквато е законовата процедура.
Вместо това, в противоречие на всякъкви нормативни разпоредби министър Греков отменя заповедите на своите предшественици и с нова заповед РД-20-997 от 10.10. 2013 година връща проекта в ДФ „Земеделие“ за преразглеждане!
 
Предвид изложените обстоятелства и разпространението на персонални атаки към нас в публичното пространство, съобщаваме, че подвеждаме лицето Азис Азис под съдебна отговорност за набеждаване и клевета, за което внасяме съответната молба.
 
В допълнение подготвяме сигнал до Главния прокурор г-н Цацаров, като му предоставяме цялата проектна документация, за да бъде проверена истинността на предоставените по проекта документи, за която възниква основателно съмнение. Също така сезираме Прокуратурата за действията на министър Димитър Греков, относно възобновяването на разглеждане на този проект след две влезли в сила заповеди за отказ от двама предишни министри, без да има влязло в сила каквото и да е съдебно решение.
 
Още веднъж обръщаме внимание на факта, че заповедите на МЗХ не са дори обжалвани по съответния съдебен ред от лицето Азис Азис или от фирмата бенефициент.
 
Този проект е част от многото «недоволни»,  които вече не е странно «защо?» са били пред кабинета на министър Греков, а не пред нашия.
 
Открито заявяваме, че още с назначаването ни на този пост, се срещнахме с множество спънки и трудности по отношение на наредби и регламенти, които са в правомощията на МЗХ като сега разбираме, че това е бил опит да се спъва работата на ДФЗ, който е само прилагащ орган точно на тези указания, забавяни от МЗХ.
 
Всички проекти, за забавата на които в момента ни обвиняват, чакат наредби и указания от МЗХ. Сега осъзнаваме, че това е било умишлен опит да се съботира работата на ДФЗ като в създалата се ситуация бяхме изправени пред следния избор:
 
- или да не успеем да свършим работата по проекти, по които липсва указание;
- или да я свършим в нарушение на правилата на ЕК като за това носим личната и вече реална отговорност за незаконосъобразни действия, с което да провалим изпълнението на още стотици проекти по съответните мерки и програми;
 
Като отговорно пред обществото ръководство на ДФ «Земеделие» избра да работи по правилата!
 
В резултат на всичко това и след безпрецедентните опити за натиск и оклеветяване по всички направления, заявяваме, че предоставяме на Главния Прокурор сигнал, относно всички факти и обстоятелства, които недвусмислено сочат за умишлено забавяне избора на сертифициращ орган. Молим да се извърши проверка за наличие на умишлени действия или бездействие на длъжностни лица в МЗХ, които могат да увредят непоправимо финансовата стабилност на страната.
 
Най-важното обстоятелство е, че от 6 месеца поради безотговорност и забава от страна на МЗХ, сме принудени да работим без сертифициращ орган, което поставя в риск над 4 млрд. лв, които вече са изплатени на земеделците, но които Брюксел има пълните основания да не плати на България по вина на МЗХ.
 
Молим прокуратурата да се произнесе, дали сегашното ръководство на МЗХ и лично министър Греков с бездействието си залагат бъдеща финансова криза в страната, която неминуемо ще изкара още в първите дни, на който и да е кабинет земеделците от страната на протест.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!