Не, Добруджа няма да бъде биопроизводител! Ето това е нещото, което трябва да заявим ясно, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите на въпрос на  Агри.БГ относно по-амбициозните изисквания на Европа за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) в периода 2023-2027 г.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

“Да си екопроизводител и биопроизводител са две различни неща. При 3,5 млн. дка обработваема земя близо 3 млн. дка са в зърнено-житни култури. Много трудно се случват нещата, ако трябва да са с биопроизводство.

Освен това трябва да сме наясно, че биопроизводството ще утежни чисто финансово крайния потребител. Потреблението на България не е готово за него. Наясно сме защо Европа иска да се случат всички тези неща, но там има финансовия ресурс, за да се получат. В България обаче няма”, обясни Жекова.

Тя коментира, че таргетът, който страната ни трябва да гони като биопотребители е изключително сгънат.

“Второ, ние като производство няма къде да изнесем това био, което ще произведем. В този смисъл аз съм много скептична по отношение на биопроизводството”, категорична е Радостина Жекова.

Въпреки това тя гледа положително на промените и очакванията за новата ОСП.

“Това е бъдещето. Рамката беше зададена. Гледаме положително на всичко това. Наясно сме, че приоритет ще бъдат малките. Именно за тях беше отделен бюджет от 10%, за което адмирации. Приветстваме това, тъй като колегите имат нужда от пълна подкрепа. 

Лошото на тази рамка обаче е позеленяването. Казвам лоша, защото то утежнява нашето производство и поне към този момент няма параметри и яснота кой ще го финансира”, каза още зърнопроизводителят.

По думите й зърнопроизводителите не се плашат от новото, а от неизвестното, касаещо новия програмен период.

“Изключително важно е да знаем какъв ще бъде финансовият ресурс, вложен в това позеленяване. Кой ще го финансира? Земеделието е изключително рисково. На второ място, то е много скъпо като инвестиция. Това допълнително утежняване върху земеделския производител ще бъде доста неприятно, ако не се каже точно какво ни чака оттук насетне”, коментира тя.

Що се касае обаче до амбициите на Европа за намаляване на употребата на пестициди, Жекова е категорична, че това е нещо положително и дори вече се прави в България.

“Дали трябва да се намалят препратите и всички пестициди, които ползваме? Да, със сигурност. Но искам да кажа, че българският земеделец много отдавна го прави. Вземаме почвени проби. Освен това има достатъчно модели, които наблюдават фонда на заразеност на посевите ни, така че това не е някакъв голям шок за българския земеделец. Но е хубаво, когато се прави нещо подобно, да се начертаят ясно правилата. Защото ние не се плашим от новото, а от неизвестното, което касае бъдещето на ОСП”, заключи Радостина Жекова.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.