От полунощ влезе в сила забраната за внос на редица земеделски стоки от Украйна. Решението на служебния кабинет е от 24 април до края на юни, но е възможно забраната да остане само 1 ден, тъй като във вторник в Брюксел ще заседават земеделските министри от Европейския съюз.

Мит ли е ниската цена на украинското зърно?

Очаква се на тяхната среща да станат ясни детайлите от споразумението между петте страни, засегнати от вноса на зърно от Украйна и Европейската комисия. Тогава ще стане ясно и разпределението на финансовия пакет от 100 млн. евро, който Комисията подготви в отговор на затворените граници и взетите мерки в няколко източноевропейски страни, между които и България. 

„Забраната за внос на олио е задължителна, това казахме при срещата си с министъра. Спирането на вноса на слънчоглед е решение, като се има предвид огромното количество суровина, внесена у нас. Става дума за импорт в размер на около 75% от годишното ни производство и това количество вече се надхвърля, тъй като данните са от преди 20 дни и вносът продължава. 

Но, ако не се забрани вносът на олио, по никакъв начин няма да се регулира пазарът, защото ще продължи доставянето на вече преработен слънчоглед под формата на олио и ситуацията ще остане същата. В България има внесени 50 000 т олио, цяла Европа е залята с украинско олио“, коментира за Агри. БГ Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Тя е убедена, че трябва да има забрана и за мляко, месо, както и мед, чийто импорт от години мори пчеларите. В този сектор най-опасното е, че има смесване на партиди и това създава огромен хаос и на практика нашите пчелари са загубили традиционни пазари. 

Над 10 млн. тона пшеница има внесена в Полша, местните фермери имат сериозни проблеми и с внесената царевица. На практика веднага след вноса на украинска царевица, която е смесена с полска, е започнало и отказването на партиди за купуване, стана ясно от думите на Жекова. 

Междувременно стана ясно, че темата за подновяване на търговските облекчения за Украйна ще бъде акцент в работата на евродепутатите от Комисията по международната търговия (INTA). Очаква се днес да гласуват по законодателно предложение за удължаване на премахването на вносните мита на ЕС върху украинския износ. Суспендирането следва да се прилага за срок от една година, считано от датата на изтичане на настоящите мерки - 6 юни 2023 г. 

Комисията на ЕП по земеделие (AGRI) ще проведе дебат със заместник-министъра на аграрната политика и храните на Украйна Маркиан Дмитрасевич