В момента в Добруджа караме типична пролет – ниски температури, на места вали, на места е суша. Ниските температури са доста стресови за всички култури – и за пшеница, и за рапица.

Има обаче обнадеждаващи сигнали за пшеницата, ако изкараме май месец, както го дават по прогноза – ниски температури и валежи, имаме някакъв шанс за приличен добив тази година. Има надежда“, коментира за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите ситуацията в есенните посеви след резките промени на времето през последните седмици. 

При нас в региона на Добруджа нямаше много щети по рапицата. При нас най-големият проблем са овошките. Нищо друго не понесе такава щета. Ранните сортове на пшеницата там, където са малко по-ранни сеитбите, имат на места стерилни класове. Доста различна картина от чисто агрономически план в едно и също поле“, допълни тя. 

От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите показват в специална платформа поведението на 50 сорта различна селекция пшеница, а практиката сочи, че някои от тях са реагирали на първите мразове, други на вторите понижения на температурите и сланите, а трети изобщо не са реагирали, коментира още Жекова. 

Пътят на пшеницата: Показват експеримент с 50 сорта пшеница

Температурните амплитуди обаче създават стрес както за есенните култури, така и за посевите от пролетта – слънчоглед и царевица. 

Слънчогледът е в доста различни фази на развитие. Това е масовото, което се наблюдава. Царевицата е по същия начин, наредени са полетата. Тези амплитуди в температурата обаче са стресови и в никакъв случай не помагат на растенията да се развиват правилно.

Основен проблем в една част от Добруджа са и нападенията на неприятели по царевица и слънчоглед. В Северозападна България това също е изключително голям проблем. Тази година това като че ли пак ще бъде ключово за нас.

Минимализирането на обработките също е от значение. Ние спазваме една тенденция на намаляване на обработките, това при сушави години помага, обаче от друга страна това трупа фон на заразеност, когато говорим за неприятели и за болести, и ситуацията е трудна. В момента текат обследвания от страна на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и Селскостопанска академия (ССА) и  на 28 май в Айтос ще направим една кръгла маса, в която ще участват ССА и БАБХ, за да можем да направим някаква политика оттук нататък по отношение на този каламитет, който се получава“, категорична бе Радостина Жекова. 

По думите на земеделския производител през тази година площите с царевица в Добруджа, основно заради сушата, както и заради спазването на сеитбооборота в стопанствата, е с редуцирани площи. 


Четете още: Използването на едни и същи активни вещества, поставя културите в риск от резистентност

Подкрепете независимата журналистика