Сектор „Лозарство“ се развива добре. Хубавото е, че голяма част от лозовите насаждения се обновени. Въпреки че тази година е по-студена от миналогодишната се надяваме на добра реколта. Това каза председателят на Националната лозаро-винарска камара в България Радослав Радев в интервю за Фермер.БГ.
 
 
- Г-н Радев, честит празник. Разкажете ни в какво се изразява Денят на лозаря? Какви са обичаите и какво повелява традицията?
- Благодаря Ви. Денят на лозаря се празнува с леки нюанси в различните региони. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозата, което значи че тя се подготвя за новата реколта. Тази традиция до голяма степен е наследник на Дионисиевите празненства и шествия в Древността и се счита за празник на плодородието.
 
- В какво се изразява обичая по зарязване на лозите?
- Зарязват се лозята, като се отстраняват пръчките, съобразно формулировката, която е решил да постигне съответния стопанин. Ритуално се отрязват лозови пръчки, като в отделните райони е различно. На много места лозата се прелива с вино, прави се венец от тези лозови пръчки. Смисълът е в това, че лозата се подготвя за нов живот и за новата реколта. 
 
- Откъде дойде разделението на празника един път на 1 февруари и след това на 14 февруари?
- Това е т.нар нов стил и стар стил. Промяната настъпи при смяната на календара. Според мен е хубаво, че празникът се дублира. Смятам, че и двете дати са подходящи. Важното е да има празници, които да дават повод за радост на хората.
 
- Имате ли информация за измръзване на лозови насаждения?
- В момента не може да се каже точно, тъй като на много места има още много сняг. Разбира се това до голяма степен е добре, защото предпазва лозите от студа. Поне с колегите, с които съм говор към момента няма големи поражения на лозовите масиви от студа. 
 
 
- Каква се очаква да бъде тазгодишната реколта?
- Надяваме се на добра реколта, но разбира се, до голяма степен това зависи от климатичните условия и особености и все още не може да кажем.
 
- А ако трябва да направим сравнение с миналогодишната? Как започна тази година за лозарите?
- Миналата година беше много по-мека, тази година е по-студена, което е нормално. Важно е да се спомене, че за добрата кондиция на лозата температурните разлики не са нещо лошо. Ниските температури са опасни единствено за младите лозови насаждения. Като цяло температурните разлики са добър фактор за качеството на гроздето през годината.  
 
 
- Как се развива сектора към момента? Има ли нужда от нова земеделска техника?
- Секторът се развива добре. Разбира се, винаги има нужда от допълнителни инвестиции. Хубавото е, че голяма част от лозовите насаждения са обновени, т.е изкореняват се стари лозя, засаждат се нови, като голяма част от тях са и нови перспективни сортове. Като цяло се оптимизира лозовия потенциал на страната. По отношение на самото винопроизводство, там също са направени много инвестиции. Всяка година се появяват по 14-15 нови изби.
 
- Все по-често виждаме и български вина на челни позиции и с награди от световни изложения ...
- Да, това също е факт, който наблюдаваме през последните няколко години. Така че оттук нататък голямата задача, която е поставена пред нашия сектор, е по подходящия начин да покажем, че това се случва и че наистина българското вино има ново лице, добри качества и много неща, които да бъдат открити.
 
- Какво ще пожелаете на лозари във връзка с празника?
- Пожелавам на всички много  здраве и успешна година