"Предизвикателствата в областта на комасацията на земеделски земи се разширяват и всеки в този бранш трябва да е наясно, че не е редно да се купува земеделска земя и да не се мисли какво ще се случва с нея". Това заяви Изпълнителния директор на "Адванс Терафонд" АДСИЦ Радослав Манолов по повод предстоящата Трета международна работна среща, посветена на поземленото банкиране и комасацията.

 

Събитието се организира под егидата на Организацията за храните и земеделието към ООН и ще се проведе в Будапеща от 13-и до 16-и Февруари, а българската компания Адванс Терафонд АДСИЦ ще е единствената от страната, която ще вземе участие в събитието.

 

Участниците във форума ще концентрират вниманието си върху ролята на фондовете за поземлено банкиране и публично-частните партньорства за ускоряване процесите на този пазар. Друга важна тема, която ще се обсъжда, е тази за новите подходи и практики за окрупняване на земята.

 

"В комасационните проекти се отделя сериозно внимание на инфраструктурните дейности, опазването на околната среда, по-доброто управление на водите, предвижда се и място за възобновяеми енергийни източници. Поради това подобни форуми са изключително важни за обмяна на опит и аз съм щастлив, че Адванс Терафонд е оценен, заради добрите практики които въведе в България", заяви Радослав Манолов.

 

Припомняме, че Адванс Терафонд АДСИЦ  извърши първия пилотен проект по комасация на 7000 декара земеделска земя в ловешкото село Катунец, община Угърчин. Проекта бе финасиран от Кралство Нидерландия и МЗХ.

 

Повечето страни в Централна и Източна Европа в момента са изправени пред сериозни проблеми по отношение управлението на земеделската земя. Основните трудности са предизвикани от раздробяване на собствеността и малкия мащаб на земеделските стопанства, което ги прави неконкурентноспособни.

 

© 2012 fermer.bg