Картината в момента е доста плашеща. И има един такъв проблем, че подобна динамика при цените на торовете няма никакъв баланс. Липсва баланс между цените на брашното, хляба, житото, торовете и препаратите. Пълен хаос е. Това коментира пред Агри.БГ председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

Според зърнопроизводителя ще можем да говорим за баланс в цените отново, но не по-рано от края на следващата година.

“Моята прогноза е, че през октомври-ноември 2022 г. цените ще поулегнат. Може би дори цените на нашите продукти - пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед ще се изравнят с тези на препаратите, но вероятно на по-късен етап. Затова и смятам, че догодина ще говорим за по-балансирани цени. Не мога обаче да кажа какви ще бъдат те”, обясни Христов.

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите сподели, че преди няколко месеца е успял да си купи карбамид на по-приемлива цена.

“Няма как да се запасиш с торове и препарати. Ако успях да купя карбамид на сравнително добра цена, за съжаление обаче амониева селитра не съм купувал. Предстои пролетта да се купуват също препарати и т.н”, каза Радослав Христов.

Колко обаче е страшно повишението на цените на торовете и с колко са скочили те?

“Нека съпоставим цените на едро спрямо миналата година. Търговията с карбамид започна на 420 лв. през 2021 г. След това стана 520 лв. На по-късен етап стана около 680-700 лв. След което имаше пак малко връщане около 600 лв. Тази стопанска година към месец юни цените му бяха 900 лв. В момента се говори за цена 1700 лв. и го няма.

Миналата година амониева селитра през юни-юли месец беше 320 лв. В момента се говори за цена 1200 лв. и я няма, а това е един от основните торове, които ползваме”, разясни зърнопроизводителят.

По думите му от край време обикновено цената на пшеницата към цената на амониевата селитра се е движила 1 към 1,3. Това се потвърди и миналата година, когато цената на пшеницата беше 0,30 лв., а амониевата селитра около 320-330 лв.

“От 300 до 1200 лв. разлика в цената на амониева селитра обаче означава, че ние трябва да получим цена на пшеницата 0,90 лв.

Ако миналата година е трябвало да продам 1 300 грама пшеница за 1 000 грама амониева селитра, в момента трябва да продам почти двойно. Затова казвам, че няма баланс в цените. Не казвам кое е евтино и кое е скъпо”, заключи Радослав Христов.