Редно е всички бенефициенти по новата Програма за развитие на селските райони да получат равен старт при отварянето на Програмата. Това каза пред Фермер.БГ Радослав Христов – член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). МЗХ не трябва да допуска грешката, която нееднократно беше допускана при предходните ръководства – а именно да се отвори една мярка само колкото да се каже, че Програмата е стартирала, след шест месеца да се отвори друга мярка и т.н.
[news]
От НАЗ апелират към МЗХ да обърне особено внимание на бюджета по отделните мерки. Бюджетът в момента е „катастрофален“ – като бюджетиране и като начин на разпределение, коментира Христов.

Има отделени пари за някои мерки, които няма как да бъдат усвоени, а в същото време има мерки – като една от най-масовите Инвестиции във физически активи (за модернизация - бел.ред), в която сумата е намалена спрямо предходната програма два пъти. Тази схема се изчерпва най-бързо, защото бенефициентите по нея са най-много на брой и има голяма нужда от модернизация на стопанствата. Тук не става въпрос за модернизация само на сектор зърнопроизводство, а на всички сектори – животновъдство, зеленчукопроизводство, трайни насаждения и т.н. Няма как да искаме да бъдем конкурентни на колегите си в Европа, със стара и амортизирана техника, посочи Радослав Христов. 
 
Според НАЗ срокът за коригиране на ПРСР – 27 ноември, който си постави МЗХ, е реалистичен и е възможен. Много от браншовите организации – членове на Тематичната работна група изявиха желание да помагат и при поискване от страна на МЗХ , да откликнат при коригирането на Програмата, коментира Радослав Христов.
 
До момета Тематичната работна група по Програмата за развитие на селските райони не е заседавала след като Брюксел върна проекта на ПРСР със забележки. 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!