Националната асоциация на зърнопроизводителите изрази през миналата седмица острото си недоволство срещу поетия и неизпълнен ангажимент от Министерство на земеделието и храните и Парламентарната комисия по земеделие и храни по отношение на неспазените срокове за приемане на Закон за браншовите организации в сектор „Земеделие”. 
 
Пред Националното радио Радослав Христов от НАЗ заяви, че „управляващите земеделското министерство нямат интерес да се изработи Закон за браншовите организации в земеделието“. 
[news]

Още идвайки на власт, много бързо осъзнават, че в действителност за тях хаосът в сектора е по-доброто нещо, отколкото да има ред, дисциплина и реално представяне на неправителствените организации в отделните подсектори, които да защитават своите интереси. Защото една силна неправителствена организация би била много силен коректив, а и не само това, на управляващите, Министерството на земеделието и храните в случая, посочи Радослав Христов.
 
Според него липсата на законодателство е удобна предпоставка за създаването на изкуствени и конюнктурни неправителствени организации, които позволяват да се легитимират решения на правителството. По думите му подобни организации създават и хора, които имат интерес да достигнат до държавното управление, за да решат свой проблем.
 
Аз съм бил свидетел на много срещи. Идва нов министър на земеделието, поканва неправителствения сектор и пристигат 200 човека. От един подсектор има 7, 8, 10 неправителствени организации. А съвсем наскоро имаше седем неправителствени организации от един подсектор и по една от точките те имаха седем различни виждания и предложения. Това е голям проблем, но понякога на управляващите е удобно, защото знаете приказката "разделяй и владей". Когато хората са скарани, те по-лесно се манипулират и управляват, коментира Христов.
 
Работодателските организации също са против създаването на Закон за браншовите организации в земеделието с мотива, че ще се създадат прецеденти и след това всеки сектор ще иска да си има свой закон.
 
Според Радослав Христов едва ли ще се стигне до прецеденти, защото земеделието е специфичен сектор, а самите работодателски организации нямат полза от голям брой кухи неправителствени организации.
 
Един от най-големите проблеми за създаването на такъв закон са критериите, на които трябва да отговорят отделните браншови организации. Съгласете се, че не можем да уеднаквим пчеларите със зърнопроизводителите, но мисля, че може да се намери баланс, а критериите да са по-леки и общи, обясни той.
 
Ако управляващите си изкарат целия мандат, ще има закон, смята Радослав Христов.