"Оттук нататък всички цифри като статистика, които ще излязат от фонд "Земеделие" по отношение на проценти и платени суми към бенефициенти ще бъдат манипулирани с цел да се манипулира общественото мнение", каза в ексклузивно интервю за Фермер.БГ председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов.

С целия си капацитет внушителната асоциация всеки ден прави проучване сред търговските банки и бенефициентите за процента на плащане. Радослав Христов отчете, че към настоящия момент, тъй като обслужването на банките за днешния ден приключи и текущите преводи са минали, са преведени приблизително около двадесет и няколко процента от европейските плащания (СЕПП) и около 15% от националните доплащания.

Браншовикът посочи, че ДФЗ се опитва да плаща на по-голям брой земеделски производители, но с по-малки суми. "В обхвата на плащанията влизат по-малки земеделски производители с цел да се покаже, че е платено на голям брой бенефициенти", коментира още Христов.

На въпрос подготвят ли се членовете на организацията за протести, председателят отговори категорично. "Дойде моментът и е ясно, че ще има протести и се иска оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов - нека той да излезе и да признае, че има проблем и да посочи кой е виновникът за този проблем?", призова Радослав Христов.

Според НАЗ, фактът, че в момента се уволняват хора от ДФЗ доказа, че хаосът е огромен. Радослав Христов опроверга коментарите на зам.-министър Светлана Боянова, че напрежението в земеделските среди било изкуствено и наблегна, че напрежението е много голямо и то е предизвикано от дейстията именно на управляващите в земеделието и лошото администриране на сектора. От НАЗ напомнят, че планираните протести в над 20 области на страната на 21 март не са заради забавените или неизплатени субсидии, а заради целия хаос и нерешаване на проблемите на земеделските производители.

"Бойко Борисов беше употребен да натисне копчето, съобщавайки на обществото, че 1 милиард лева тръгвали към земеделските производители. В момента стана ясно, че премиерът стана заложник на собствените си подчинени", подчерта Радослав Христов.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

В ДФЗ падат глави заради гафове около директните плащания
Светослав Симеонов: Няма списъци, по които се изплащат европейските субсидии
Странно забавяне на европейските субсидии за единица площ по Кампания 2010 (ОБЗОР)


© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!