Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще предложи на властите проект за промени в Закона за храните, които да прекратят порочните практики на така наречените „двойни стандарти“ при храните. 
 
 
Промените са подготвени в съответствие доклада, приет от Европейския парламент, в който официално се признава прилагането на двойни стандарти при храните от страна на големи производители и търговци, когато предлагат една и съща марка в западните страни и в по-новите членове на ЕС. 
 
„Разминаването в качеството се счита за нелоялна практика и производителите на подобни продукти ще понесат санкции в размер на 4% от годишния си оборот“, припомниха от Асоциацията. Целта на предлаганите промени в Закона за храните е да гарантират конкретно на българския потребител, че храната, която купува, ще бъде идентична на храната в страната, в която тя е произведена, поясниха от АИКБ.
 
Предложението на Асоциацията ще бъде представено утре от Васил Велев, председател на управителния съвет на АИКБ, Кънчо Стойчев, председател на Съюз „Произведено в България“ и Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България.
 
Темата за предотвратяване на двойния стандарт при храните на изток в ЕС беше поставена в центъра на международни обсъждания по време на българското председателство на Съвета на ЕС тази година. За решаването на този проблем при качеството на храните работи активно и българският евродепутат Момчил Неков.