В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се проведе второто заседание на Работната група за директните плащания 2015-2020 г. Основната тема по предварително определеният дневен ред трябваше да са зелените директни плащания. В хода на заседанието акцент беше поставен върху екологично насочените площи като част от зелените изисквания, които трябва да бъдат изпълнявани от следащата година, съобщиха за Фермер.БГ членове на работната група.

 

Зелените изисквания въвеждат задължение за установяване на екологично насочени площи в стопанството с цел да се опазва и подобрява биологичното разнообразие. Поддържането на екологично насочени площи се прилага при стопанства с обработваема земя над 150 дка – от 2015 г. най-малко 5% от декларираната обработваема земя следва да е заета от екологично насочени площи.

 

Такива площи могат да бъдат – земя под угар; тераси; ландшафтни характеристики, включително такива, които са разположени не на самия парцел, а в непосредствена близост до него; буферни ивици; ивици от допустими хектари по протежение на горски територии; площи с дървесни култури с кратък цикъл на ротация без използване на минерални торове и/или препарати за растителна защита; площи с междинни култури или зелена покривка; площи с азотфиксиращи култури.

 

От Института по почвознание към Селскостопанска академия са изготвили първоначален списък на азотфиксиращите култури, които страната ни да избере за отглеждане в новия програмен период. Според участници в работата група представеният на заседанието списък с азотфиксиращи култури не е пълен.

 

Биопроизводители са предложили включването в този списък на соя, например. „България е страна, в която традиционно се отглежда соя. В списъка може да бъде включена соята – разбира се обикновената конвенционална соя, а на ГМ соя. Трябва да се проведат и консултации с експерти по фуружите, защото в този списък трябва да бъдат включени и определени фуражни треви“, коментира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“.

 

Тя допълни, че до края на седмицата браншовите организации, участващи в Работната група, трябва да внесат предложенията си за включване на култури в списъка на азотфиксиращите. Сред темите, които са обсъждани на вчерашното заседание, е било и пръскането с пестициди на земеделските култури. Биопроизводители и пчелари са категорични, че за площите, за които ще се получават зелени плащания, не трябва да се разрешава пръскане. Аргументът е, че крайната цел на зелените плащания е опазването на околната среда.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!