Министерството на земеделието и храните (МЗХ) създава Работна група за детайлно обсъждане на решенията и прилагането на директните плащания в периода 2015-2020 г., както и бъдещата държавна помощ за горива с намален акциз, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. През 2015 г. влизат в сила новите правила, определящи директните плащания за следващия програмен период. Основните принципи вече са определени в Регламент (ЕС) № 1307/2013. Дава се възможност на всяка държава да вземе решение по прилагането на редица въпроси като се отчитат националните приоритети, структурата на стопанствата и националната специфика.

 

МЗХ предвижда широка експертна обществена дискусия по бъдещото прилагане на директните плащания в България с цел подходяща подготовка за въвеждането на новостите в областта на директните плащания и вземането на решения с национален консенсус между всички засегнати страни. Основни теми за дискусия ще бъде постигането на най-благоприятен начин за въвеждането на многопластовата структура на директните плащания в България от 2015 г., а именно: „зелените” директни плащания, преразпределителното плащане, таванът на директните плащания, схемата за дребни земеделски стопани, схемата за млади земеделски стопани, СЕПП и много други.

 

За тази цел ще бъде създадена Работна група, която да дискутира детайлите на прилагането на директните плащания в периода 2015-2020 г., както и бъдещата държавна помощ за горива с намален акциз. От МЗХ канят всички регистрирани и действащи браншови организации в сферата на земеделието, които имат интерес по представената тематика, да излъчат един представител, който да бъде включен в работната група. Информацията относно излъчения представител (име и данни за контакти) следва да бъде изпратена на електронен адрес [email protected] не по-късно от 7 май 2014 г.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!