Работи се върху законодателни промени за криминализиране на деянията, свързани с нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени продукти за растителна защита (ПРЗ), обяви земеделският министър Иван Иванов по време на Парламентарния контрол в Народното събрание.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Той припомни, че действия в посока инкриминиране на нелегалната търговия с ПРЗ са били предприети от Земеделското министерство през 2019 г., когато е създадена работна група и са предложени изменения на Наказателния кодекс, съвместно с Министерството на правосъдието.

Предстои законодателния процес да бъде започнат от начало. През април 2022 г. е изпратено писмо до Министерството на правосъдието, изготвен е и проект на наредба за употребата на продукти за растителна защита, информира още министърът

През последните години се наблюдава изключително сериозен проблем, свързан с разпространението и употребата на неразрешени и/или фалшифицирани ПРЗ в Европейския съюз и България. Сериозността на проблема налага спешни мерки за борба с неразрешените продукти”, заяви Иванов.

Според представения от него отчет само през 2021 г. у нас са задържани 483 литра и 160 кг незаконни продукти за растителна защита на граничните пунктове от инспекторите по граничен контрол. Във вътрешността на страната са заловени 3 492 литра и 122 кг незаконни ПРЗ, съвместно с органите на МВР и ДАНС. 10 220  литра пък са конфискувани на ГКПП-тата по митническото законодателство.

С цел противодействие на нелегалното разпространение през 2021 г. Агенцията по храните (БАБХ) участва за 4-ти път в международна операция за борба с незаконната търговия на ПРЗ.