Преди две години и половина ви разказахме за италианския шоколадов гигант „Фереро“, който иска да развие лешникопроизводството в България за собствени нужди. В момента вече функционира лешников разсадник, в който се отглеждат сортове, интересни за компанията. 

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

„Идеята е да достигнем около 40 000 дка лешникови насаждения в България. Това, разбира се, е доста дългосрочна цел, но мисля, че е постижима. За момента ние им помагаме със самия разсад“, коментира Ивайло Кючуков, представител на италианска семейна компания, която е известна у нас предимно с отглеждането и преработката на череши и сливи.

Статистиката сочи, че в бизнеса с лешници основен играч в световен мащаб е Турция, която произвежда около 70% от продукцията в цял свят. От друга страна е „Фереро“ – основният консуматор на тази суровина. 

„Компанията използва около 80% от лешниците в световен мащаб и иска да избяга от тази голяма зависимост на Турция, която може да диктува цените. Имали са подобни проекти в Австралия. В момента развиват такъв в България, тъй като се намираме в идеалния климатичен пояс за отглеждане на лешници“, обяснява Кючуков за Bloomberg TV. 

Любопитно е, че български череши има в шоколадовите бонбони Mon Cheri на „Фереро“. Те са специален сорт, доста добре калибриран и с висока захарност. Италианската компания го отглежда у нас върху площ от 600 дка. 

По последни данни компанията изнася около 20 000 тона преработена череша на година. Около 70% от това производство са черешите в саламура, или така наречените избелени череши. Те са около 70% от годишното им производство. Близо 15% са череши в спирт, а останалата част са различни замразени продукти, като замразена цяла череша и  замразено пюре. 

„Но ако до преди 2-3 години продавахме директно на бизнеса, в момента искаме да излезем пред клиентите. Започваме да развиваме крайни продукти, като Кандирана череша, Амарена, Мараскино“, споделя плановете на работодателите си Кючуков.