За малко повече от три месеца работна група трябва да изготви законодателството, което да урежда прилагането на Стратегическия план за новия програмен период. Това става ясно от заповед на земеделския министър Иван Иванов от 17 юни, с която нарежда нейното създаване.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Като нейни председатели са посочени Аделина Стоянова – директор на дирекция „Директни плащания“, и Елена Иванова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“. В екипа ще участват над 60 експерти от Министерството на земеделието (МЗм) и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

При необходимост за участие в работната група да бъдат привлечени и други експерти от системата на МЗм, както и представители на други заинтересовани страни, без да се уточнява обаче дали в това число се включват и представители на фермерски организации.

Работната група следва да изготви проектите на нормативни актове, които уреждат условията и реда за прилагане на Стратегическия пан за 2023-2027 и включват правила за контрол на условията за подпомагане по предвидените интервенции и правни последици при тяхното неспазване.

Срокът за изготвянето на проектодокументите е 30 септември тази година, като контролът по изпълнението на заповедта се възлага на зам.-министрите Иван Христанов и Момчил Неков. 

От своя профил във Фейсбук Пламен Абровски – председател на парламентарната Комисия по земеделие, припомни, че още от лятото на миналата година апелира тази съвместна работа по изготвяне на законодателството, което да урежда правилата за фермерите от догодина, да започне.

И браншови представители, и самите земеделски производители се опасяват, че никой няма да се допита до тяхното мнение.

„Ще ми е интересно тези, които сътвориха Стратегическия план, каква нормативна база за прилагането му ще произведат. Ще се допитат ли до бранша или ще е като с плана? Има време и за почивка на парламента. Както се казва наесен с песен… Все пак да пожелаем успех на работната група. Чакаме промяната още“, коментира във Фейсбук Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК).

По време на дебатите по вота на недоверие от трибуната на Народното събрание ресорният министър Иван Иванов заяви, че „без политическа стабилност и адекватна реакция е заложен на карта Стратегическият план и средствата в него, както и Планът за възстановяване и устойчивост, а това касае бъдещето на българското земеделие и продоволствената сигурност на страната ни“.

Междувременно всеки ден проверяваме и сайта на ЕК, където са публикувани писма за наблюдение на стратегическите планове на ОСП на 26 страни членки и техните коментари. Към днешна дата България все още липсва.


 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg