Предизвикателствата пред животновъдите през 2022 г. отново ще бъдат свързани с разходите за фуражи, транспорт и енергия, обобщава в прогнозата си Rabobank, публикувана в последния бюлетин на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Наличността и цената на труда се превърнаха в голям проблем през 2021 г. в много страни, ограничавайки производството на някои пазари, се акцентира в доклада. Логистиката също е станала по-сложна поради ограничената наличност на хладилни съоръжения и високите разходи. „Повишените разходи за стомана, скъпата работна ръка и притесненията за по-високи лихвени проценти забавят инвестициите на зелено и ще намалят растежа на предлагането”, прогнозира още Rabobank.

Очаква се глобалните пазари на птиче месо да бъдат силни през 2022 г. на фона на възобновяващите се икономики, повишаването на нивата на ваксинацията и по-силните икономически условия.Този подобряващ се глобален пазарен контекст обаче ще бъде с възходи и падения в зависимост от развитието на Covid-19. Индустрията ще трябва да бъде готова да коригира каналите за продажба в отговор на правителствените мерки.

Комбинацията от по-силно търсене и тези предизвикателства при предлагането ще създаде среда с по-високи цени, което ще накара производителите да се съсредоточат върху добивите, доставките и ефективността във веригата на стойността, за да намалят използването на фураж и труд. Това сe очаква да доведе до нови условия за продоволствена сигурност за намаляване на инфлацията и поддържане на достъпна цена на птичето месо, особено в развиващите се пазари.

Ето някои акценти от доклада на Rabobank:

-    Глобалното търсене на птиче месо ще бъде силно, като се очаква общият растеж да достигне 2%, въпреки ограниченията, причинени от предизвикателствата на предлагането.
-    Ръстът на предлагането през втората половина на 2021 г. е ограничен от високите разходи, инфлуенцата по птиците и други заболявания, намален капацитет и ограничена наличност на суровини като генетика и фуражни добавки.
-    Очаква се вложените разходи да останат високи през 2022 г., с продължаващи повишени и нестандартни цени на фуражите и високи разходи за труд, логистика, енергия и строителство. Достъп до финансиране и оперативна ефективност ще бъдат ключови фактори за успех за управление на по-високите разходи.
-    Глобалната търговия ще бъде силна, но нестабилна предвид контекста на относително ограничени доставки и продължаващи смущения, свързани с Covid-19 случаи на инфлуенца по птиците и възстановяване на Африканската чума по свинете.