Президентът на Русия Владимир Путин изрази готовност страната да обсъди начини за възобновяване на износа на зърно от черноморските пристанища. Това може да се случи обаче, ако Западът свали санкциите, наложени на Москва заради войната в Украйна. Това обясни руският президент на лидерите на Франция и Германия в телефонен разговор в събота, съобщи Дневник.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

"От своя страна Русия е готова да помогне за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърно, включително износ на украинско зърно от черноморски пристанища", се казва в съобщение на Кремъл, публикувано след разговора.

От комюнике на Елисейския дворец става ясно, че темата била повдигната от Еманюел Макрон и Олаф Шолц, които настояли Москва да свали блокадата на одеското пристанище, за да позволи корабите със зърно да отплават от него.

Путин информирал френския президент и германския канцлер, че Русия е готова да увеличи износа си на торове и селскостопански продукти, ако санкциите срещу нея бъдат премахнати.

Според Путин причините за затрудненията с доставките на храни са резултат от "погрешната икономическа и финансова политика на западните държави и от въведените от тях санкции", се казва в съобщението на Кремъл.