Законът за Българската Агенция по безопасност на храните е публикуван в  Държавен вестник. Той разписва функциите, структурата и основните органи на управление на агенцията.

В новата агенция се сливат досегашните Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита, Националната служба по зърното и фуражите и регионалните здравни инспекции.За директор на агенцията бе избран досегашният шеф на Националната ветеринарномедицинска служба –  Йордан Войнов.

В едномесечен срок  Министерски съвет ще приеме устройствен правилник. До влизането му в сила, съответните административни структури, чиято дейност ще премине в агенцията, продължават да осъществяват дейността си по досегашния ред.

В едномесечен срок от влизането в сила на закона промяната в статута на акредитираните лаборатории, преминаващи в структурата на агенцията, се извършва служебно от Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация”. До издаването на новите сертификати за акредитация, лабораториите продължават да работят по досегашния ред.

 

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!