Възможно е неконсумирани яйца от католическия Великден да достигнат до българските потребители. Това заяви в сутрешния блок на Нова Телевизия проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. Изказването му бе по повод сигнал в Агенцията по храните за проблем с вносните яйца. Опасенията на родните птицевъди е, че у нас, те се препакетират и срокът им на годност се подменя. 
 
"Заплаха винаги има по простата причина, че нашите празници обикновено не съвпадат. Засичано е неконсумираните яйца от католическия Великден да идват у нас за православния Великден. И други години е имало проблеми с такива яйца. В България има цехове, в които се преработват такива яйца, а когато те влизат за преработка, при тях няма изискване за възрастта на яйцата", добави председателят на Съюза на птицевъдите.
 
Според регламентите на ЕС яйцата се транспортират в картонени кутии и върху нея има определен надпис за срока на годност и производителя.
 
"Когато обаче се внасят в палети, не може да се идентифицира кога е снесено. Това означава, че те са подготвени за преработка, а не за консумация. Опаковката има голямо значение. Там е срокът на годност, производител и преработвател. Добре е, когато те са една и съща фирма. Но хората не трябва да се страхуват от яйцата и трябва да ги консумират" коментира още проф. Димитър Белоречков.
 
"Проверката показва, че нямаме констатирани несъответствия. Тоест яйцата, които са цитирани, са с произход от друга държава-членка. Те имат необходимия код, който е на производителя и са придружени с необходимите търговски документи", коментира ден по-рано д-р Дора Петрова от отдел „Контрол на храните” към БАБХ.