Птицевъди от Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ, заявиха, че българското птицевъдство преживява изключително труден момент, защото на производителите се наложи да направят големи инвестиции заради новия еврорегламент по отношение на кокошките носачки. От 11 млн. птици в момента са останали едва 2 млн. в страната, посочиха браншовиците.

 

Ще следим дали яйцата, които се очаква да влязат от Полша са от законни ферми, които отговарят на изискванията за хуманно отношение към птиците. Това е позицията на Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ по повод идеята да се внесат яйца от Полша, с които да се регулират цените на този продукт на пазара.


Към този момент няма свърхпроизводство на яйца в Полша, там цените също са високи, защото колегите направиха като нас големи инвестиции, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към птиците, коментира производителят Иван Ангелов от браншовия съюз. Убедени сме, че ако от Полша влязат по-евтини яйца, това означава, че те ще бъдат от незаконни ферми, аргументираха се браншовиците.

 

След проведените разговори с търговските вериги преди няколко дни с министъра на земеделието и храните, обществеността остана с впечатлението, че основно българските производтели са виновни за високите цени, защото веригите премълчаха големите търговски отстъпки, които се договорят индвидуално с всеки производител. В различните случаи те могат да стигнат до 20-30%, което означава, буквално българският производител на яйца продава под себестойност.  Във връзка със създалата се криза и негативизъм сред българските потребители заради високите цените на яйцата, Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) предложи да осигури яйца на доставни цени за Великден. Предложенето е направено до министъра на земеделието и очакваме неговото съдействие. Идеята е в големите градове да се продават яйца от камиони с хладилни камери, но за това е нужно министърът на земеделието да съдейства изцяло по отношение на инициативата и да посочи места за продажби.


Очакваме българският потребител да ни съдейства, за да оцелее българското производство, призоваваха още родните птицевъди.