Огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците е установено в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки, разположен в землището на село Богданица, община Садово, област Пловдив. Предишният такъв случай бе съобщен на 28 март в землището на Асеновград.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Унищожените птици ще бъдат загробени съгласно изискванията за недопускане на разпространяването на заболяването. Ще бъде направена и дезинфекция на помещенията, където са отглеждани кокошките, а собствениците ще бъдат обезщетени.

Около засегнатия животновъден обект са определени:

•    3-километрова предпазна зона, в която попадат: селата от община Садово – Богданица и Ахматово, и село Конуш от община Асеновград;
•    10-километрова наблюдавана зона, която включва: от община Садово – селата Селци, Болярци, Моминско, Кочево, Караджово, Чешнегирово, Поповица, Милево и град Садово; от община Асеновград – селата Избеглии, Козаново, Боянци, Златовръх и Патриарх Евтимово; от община Първомай – селата Татарево и Дълбок извор; от община Раковски – село Чалъкови.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите, допълват от БАБХ.