Да се забрани вносът на украински яйца в целия Европейски съюз. За това са настоявали представителите на птицевъдния бранш по време на среща с министърът на земеделието Георги Тахов. 

 

Крайното решение, дали България ни ще постави въпросът на предстоящия Съвет на министрите ще бъде негово. От позицията на страната ни за предстоящата среща в Брюксел, която беше одобрена на последното заседание на Министерски съвет, става ясно, че България ще информира за актуалната ситуация на селскостопанските пазари в страната. При животинските продукти прави впечатление понижението на цените на яйцата, като натиск върху тях оказва украинския внос на ниски цени. 

Ситуацията с пазара на яйца в България е трагична, защото ние сме нетен износител на яйца, но у нас в последно време има сериозен проблем с птичия грип и като цяло износът е много намален, тъй като някои от големите ферми бяха засегнати. Реално на нашия пазар това, което имахме като поголовие беше достатъчно. Но когато на един уплътнен пазар добавиш дори малко количество - това веднага рефлектира върху цената“, коментира за Агри.БГ Николай Колев от сдружението Български обединени птицевъди. 

Нашите производители са принудени да свалят цената дори под себестойност, за да успеят да продават. Те са алармирали управляващите още през март. В разговор с премиера Денков те са предупредили, че ако не се вземат мерки цената на яйцата ще падне под себестойност и ще започнат продажби на загуба. 

„Точно това се случи – прекомерният внос не се спря, вносът на яйца от Украйна е огромен спрямо нашия вътрешен пазар. Като вносители се нареждаме на трето място след Полша и Нидерландия“, уточни Колев. 

През 2022 г., вносът на украински яйца в България е 668 тона, през 2023 г. импортът нараства на 2 438 тона, а само за първите три месеца на 2024 г. е 1500 тона. За сравнение за същия период на миналата година вносът е над 6 пъти по-малък – 240 тона. 


„Най-големият вносител в общността е Полша, но те имат внесени едва 400 тона яйца повече от нас за първото тримесечие на настоящата година. Значително по-голямата от нас Италия е получила за този период общо 400 т украински яйца. На практика Полша е импортирала 0.8% от собственото си производство, докато у нас се внасят 6.3% от собственото ни производство“, уточнява птицевъдът.  

Разчетите сочат, че населението на нашата страна е едва 1.5% от общото население на Европейския съюз, а внасяме 14% от общия украински внос на яйца. 

Птицевъдите са убедени, че трябва да се ползват възможностите, които дава европейското законодателство за ограничаване на вноса от Украйна. В момента действа споразумение за свободна търговия с Киев, което е удължено до 6 юни 2025 г. В него са записани няколко стоки с т.нар. предпазни тавани и яйцата са една от тях.

Количеството, което може да се внесе за тази година преди да се активира предпазния механизъм е около 9 600 тона до юни месец, като то е надвишено до средата март. Вече са внесени в общността над 3 пъти повече украински яйца. Така, че Европа като цяло може да вземе солидарно решение и да спре изцяло вносът на яйца.

"Това е решението, което трябва да се търси на ниво Европейски съюз", убеден е птицевъдът, който е част от сдружението, което подарява по 1 ст. от стойността на продадените яйца под марката "Борак" за благотворителна инициатива.