Цената на европейската хлебна пшеница започна да се почаква, следвайки нарастващите фючърси на зърното на борсите в САЩ. Брокери очакваха сериозен ръст на цената на европейската пшеница, но тя поскъпна с едва 1.7 евро за тон, заради паралелното поскъпване на еврото в края на миналта седмица. Въпреки това, сделки се осъществяват на 186.75 евро за тон, което е най-високата до момента цена на пшеницата за 2013 г.

 

Фючърсите на пшеницата за месец декемви се покачиха с 2-3% през последната седмица, подпомогнати от слабия долар и последните данни за повишено експортно търсене.

 

"Основен проблем с цената на европейската пшеница, която е рекордно ниска през тази година, е силната конкуренция между еврото и щатския долар, което влияе негативно на зърнения пазар. Според някои брокери, даже цената на пшеницата е надценена", заяви европейски търговец на зърно.

 

През последната седмица много от инвеститорите бяха изненадани от рязкото покачване на еврото спрямо долара, което достигна 7-месечен връх и представлява най-сериозен натиск върху цената на пшеницата.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!