В момента пшениците в Добруджа са в покой във фаза братене. Това съобщи за Фермер.БГ доц. Иван Киряков, директор на Добруджанския земеделски институт. Според агрометеорологичната прогноза затоплянето от последните дни е възстановило до известна степен вегетацията. Но тук е важно да се отбележи, че възстановяването на вегетацията е възможно след като средната денонощна температура се задържи над 6-7 градуса в продължане на седмица и половина – две. В момента през деня е топло, но нощните температури са ниски и няма опасност от активна вегетация, посочи доц. Киряков. 
 
Между 30 – 40%  от площите в Добруджа  бяха засети по-късно и зимата ги хвана във фаза братене. Така че при една хубава пролет през март, няма да има никакви проблеми по отношение на братенето, посочи той.
 
Притесненията на доц. Киряков са свързани по-скоро с есенниците в Южните части на страната. Tова, което наблюдавам в Южна България по отношени на житните култури като цяло е, че има много голям проблем заради големите дъждове през декември. Пшеницата и ечемикът са стояли под вода много време, температурите са били ниски и по моя преценка голяма част от тези полета изобщо няма да станат за реколтиране. Може би ще се наложи на земеделските производители да разорат тези полета през пролетта. Наблюдава се и сериозно нападение на полевка, коментира доц. Киряков. 
 
Що се отнася до студеното време, което се беше установило в страната в началото на годината, според доц. Киряков няма опасност за българските сортове, които са селекционирани за нашите условия. Не мога да коментирам за вносните сортове, които се селекционират при други условия и тепърва ще стане ясно дали при тях има измръзвания и в каква степен, посочи той.
 
В момента на места в страната има земеделци, които се опитват да сеят пролетен ечемик. Някои фирми предлагат и пролетна пшеница, която се сее в края на януари – февруари. Добивите са значително по-ниски, но поне полето няма да остане незасято, коментира доц. Киряков. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!