Сух студ без сняг – това е най-лошото време за развитието на есенниците през януари, което сега се наблюдава в Добруджа.
 
 
Прогнозите на синоптиците сочат, че в почивните дни и през следваща седмица температурите може да слязат до минус 10-15 градуса. При липса на снежна покривка опасността от измръзване на посевите е реална.
 
„Много застудя. Има паднал сняг в една част от страната. В Североизточна България обаче е сухо и няма грам сняг. Самите пшенички още не са калени. Не са добре развити. Тези ниски минусови температури предполагат измръзване“, коментира пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.
 
 
Стопаните в бранша се надяват този път синоптиците да не познаят в прогнозите си за предстоящите люти студове. Очакваните температури под минус 10 градуса са опасни не само за пшеницата, но и за рапицата, която реално поникна през ноември-декември.
 
„Опасенията са, че тези температури може да ни изиграят една лоша шега с посевите. Трябва поне малко сняг да падне отгоре, за да ги пази, за да ги топли. Всички искаме това“, допълни Костадинов.
 
Липсата на сняг се натрупва като неблагоприятен фактор след продължителната суша тази есен, която забави обработките на почвите и развитието на посевите. На места семената не са поникнали, а има и изсъхнали есенници.