За да могат да развият своите високи продуктивни възможности съвременните сортове пшеница, е необходимо високо ниво на агротехническа. Задължително предсеитбено торене на пшеницата, базирано на данни от проведени почвени анализи.

Върху цялостното развитие на пшеницата до крайната фаза на нейното развитие, голямо влияние оказва първоначалният достъп на основни хранителни вещества при поникването и. За това е необходимо да се направи предсеитбеното торене на пшеницата, съобразено с показателите от почвените анализи и балансирането на хранителните елементи според потребностите на културата. Фосфорното и калиево торене на пшеницата е ефективно само и единствено чрез приложението му през есента преди или по време на самата сеитба, поради спецификата на придвижване на тези елементи в почвата. Азотното хранене може да се направи на няколко етапа и под различни форми - листно или почвено.

Калият повишава сухоустойчивостта и студоустойчивостта на младите житни растения, а също така и устойчивостта им към гъбни заболявания. Фосфорът е елемент, който благоприятства покълването на семената и залагането на генеративните органи. Фосфорът и калият оказват положително влияние и върху усвояването на азота.

Използването на комбинирани, високо-концентрирани качествени торове, които съдържат основните хранителни елементи в достъпни форми за растенията, могат да се внасят в малки количества и да задоволяват нуждите на житните култури по време на цялата им вегетация. Тези торове, съобразени и с резултатите от почвените анализи, се внасят в малки количества - от 3-5 до 7-8 кг/дка, според съдържанието и видовете на елементи.

Калият и фосфорът са трудно подвижни в почвата и предимствата от приложението на този начин на торене на пшеницата с такъв вид торове са изключително големи, тъй като специалните торове се внасят в непосредствена близост до растението. Близостта на хранителни елементи дава добър старт на житните растения. Растенията поникват дружно и развиват мощна коренова система, която е способна да извлече всички достъпни хранителни елементи от почвата.

Балансирано нахранените растения се развиват нормално, имат много добра братимост, като през зимата са в състояние успешно да понесат критични ниски температури. Освен това се повишава и устойчивостта им към неприятели и гъбни болести.

Вижте още:

Оборски тор - качества и видове

Всеки химичен елемент има своето място в живота и развитието на растенията

Торене на фъстъците